Didžiulės apimties tyrimas rodo, kad šis gėrimas gali būti susijęs su mažesne tikimybe susirgti ar mirti nuo lėtinės kepenų ligos  ()

Nuo espreso iki tirpios kavos – kava yra milijonų žmonių kasdienybės dalis. Dabar tyrimai rodo, kad šis gėrimas gali būti susijęs su mažesne tikimybe susirgti ar mirti nuo lėtinės kepenų ligos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėtinės kepenų ligos yra didelė sveikatos problema visame pasaulyje. Britų kepenų fondo (British Liver Trust) duomenimis, kepenų ligos yra trečia pagrindinė ankstyvos mirties priežastis Jungtinėje Karalystėje, o nuo 1970 m. mirčių skaičius išaugo 400 proc.

Naujausio tyrimo duomenimis, kava gali padėti išvengti kepenų vėžio ir sumažinti su alkoholiu susijusių kepenų ligų riziką.

„Tai patvirtina, kad kavos gėrimas apsaugo nuo sunkių kepenų ligų“, – sakė vienas iš tyrimo autorių, Sautamptono universiteto profesorius Paulas Roderickas.

Pagerėjo sveikata

Žurnale „BMC Public Health“ P.Roderickas su kolegomis pranešė, kaip jie analizavo 494 585 Jungtinės Karalystės Biobanko – projekto, skirto padėti išsiaiškinti genetinius ir aplinkos veiksnius, susijusius su tam tikromis ligomis – dalyvių duomenis.

 

Visi projekto dalyviai buvo nuo 40 iki 69 metų amžiaus. 384 818 dalyvių teigė, kad iš pradžių gėrė kavą, o 109 767 dalyvių šio gėrimo nevartojo.

Komanda ištyrė dalyvių kepenų būklę per vidutinį beveik 11 metų laikotarpį ir nustatė 3 600 lėtinių kepenų ligų atvejų, iš kurių 301 mirė, ir 1 839 paprastos kepenų suriebėjimo ligos atvejus.

Analizė atskleidė, kad, atsižvelgus į tokius veiksnius kaip kūno masės indeksas, alkoholio vartojimas ir rūkymo statusas, tiems, kurie gėrė bet kokį kiekį ir bet kokios rūšies kavos, rizika susirgti lėtine kepenų liga buvo 20 proc. mažesnė nei tiems, kurie šio gėrimo nevartojo. Kavos mėgėjai taip pat turėjo 49 proc. mažesnę riziką mirti nuo lėtinės kepenų ligos.

Komanda teigė, kad poveikis didėjo su suvartojamos kavos kiekiu iki maždaug trijų ar keturių puodelių per dieną, „o toliau didinant suvartojamos kavos kiekį papildomos naudos nebuvo“.

 

Rizikos sumažėjimas taip pat nustatytas atskirai vertinant tirpią, bekofeininę ir maltą kavą, nors pastarosios poveikis buvo didžiausias.

Kelia naujus klausimus

Vis dėlto tyrimas turi trūkumų, įskaitant tai, kad jis negali įrodyti, jog pati kava mažina lėtinių kepenų ligų riziką, o dalyviai buvo apklausti tik apie savo kavos gėrimo įpročius vienu metu.

„Tačiau jis kelia klausimą, kad tai gali būti veiksminga intervencija siekiant išvengti sunkių kepenų ligų, tarkime, tiems, kuriems yra didelė rizika“, – „The Guardian“ sakė P.Roderickas, pažymėdamas, kad yra daug sudedamųjų dalių, kurios gali daryti teigiamą poveikį kepenų ligoms ir kad jos skiriasi priklausomai nuo kavos rūšies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()