Tarp rekordinio skaičiaus kandidatų EKA astronautų atrankoje – dėmesys Lietuvai  ()

Po daugiau nei 11 metų Europos Kosmoso Agentūra (EKA) surengė atranką naujų astronautų komandai. Birželio 18 d. uždarius konkurso duris buvo pasiektas rekordinis, virš 20 tūkst. kandidatų skaičiaus, tarp kurių galima rasti ir lietuviškas pavardes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iki 2022 m. truksiantis atrankos procesas bus sudarytas iš šešių pagrindinių etapų.

Pirmasis iš jų yra atranka. Šiame etape paraiškos bus vertinamos remiantis visais pateiktais dokumentais, paraiškos forma ir atrankos klausimynu, užpildytu kaip paraiškos teikimo proceso dalis. Kandidatams buvo iškelti tik trys pagrindiniai kriterijai: valstybės, kuri yra EKA narė arba asocijuota narė, pilietybė, STEM (biologijos, chemijos, fizikos, informatikos, inžinerinių technologijų) mokslų magistro laipsnis bei mažiausiai trejų metų patirtis panašioje srityje.

Kiekvieno etapo pabaigoje kandidatams bus pranešta, ar jų paraiška buvo patenkinta ir ar jie pereis į kitą etapą. Vis dėlto kantrybė yra privalumas, nes visas atrankos procesas truks pusantrų metų.

Anot EKA atstovų, planuojama atrinkti 4–6 reguliarūs astronautus, iki 20-ies rezervinių astronautų bei vieną astronautą su negalia.

Įspūdingi skaičiai

Nors skaičiai dar nėra galutiniai, pirminiais duomenimis, daugiau nei 22 000 žmonių pateikė paraiškas į laisvas astronautų vietas. Per paskutinį EKA kvietimą teikti astronautų paraiškas 2008 m. medicininę pažymą pateikusių ir paraiškos formą internetu užpildžiusių kandidatų buvo tik 8413.

 

2021 m. astronautų atranka – tai pirmas kartas, kai EKA paskelbė laisvą astronauto su fizine negalia vietą. Tikimasi, kad konkursą laimėjęs kandidatas bendradarbiaus su EKA nustatant, kokių pritaikymų reikia, kad toks astronautas galėtų tapti profesionaliu įgulos nariu būsimoje kosminėje misijoje. Į šią vietą kandidatavo daugiau nei 200 žmonių.

Pastebėta ir Lietuva

Paraiškų į laisvas darbo vietas sulaukta iš visų valstybių narių, tarp kurių yra ir Lietuva – gegužės gale Seimas ratifikavo susitarimą dėl narystės Europos kosmoso agentūroje.

„Lietuva gegužės pabaigoje tapo naujausia EKA asocijuota nare. Tai buvo viena priežasčių, kodėl mes kiek pailginome terminą, iki kurio kandidatai astronautai gali teikti paraiškas“, – spaudos konferencijoje sakė EKA kosminių skrydžių ir robotų tyrinėjimų direktorius Davidas Parkeris.

 

EKA duomenimis, iš Lietuvos sulaukta 80 paraiškų – 62 vyrų ir 18 moterų.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė yra sakiusi, kad susitarimui su EKA įgyvendinti kasmet reikės skirti 3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų, tačiau tai šaliai kasmet atneš apie 8,4 mln. eurų grąžos.

Ragina nenuleisti rankų

„Tai yra svajonių darbas, – spaudos konferencijoje komentavo EKA generalinis direktorius Josefas Aschbacheris, – Norėčiau padėkoti visiems, kurie pateikė paraiškas, už laiką ir pastangas, kurias jau įdėjote į savo astronauto kandidatūrą. Vertiname jūsų kantrybę, kol mūsų komanda stengiasi užtikrinti sąžiningą ir kruopštų procesą, ir primename visiems, besidomintiems kosmosu, kad būti astronautu – ne vienintelė EKA siūloma galimybė. Nenuleiskite rankų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()