Nerimą keliantys tyrimo rezultatai: Amazonės miškai sukuria daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, negu sugeria – kas čia darosi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2021-07-24 15:35
Svarbiusia, kad atsodintų, kur iškerta arba atsodintų daugiau nei iškerta. Ir gal per greitai iškerta. Bent jau Lietuvoje, tai tikrai graudu, pažiūrėjus per Gmaps. Kažkokios abejonės, kad tikrai pas mus atsodina viską ir atrodo kvotos tikrai per dideles.
AAA000 2021-07-24 19:42
ko tu cia pergyveni del tu misku? konservatoriai sutvarkys sita ekologine problema. miskam ives ekologini mokesti. ko jie cia daba nustojo co2 gaudyt? - rusam parsidave matyt. misku uredijose idiegs visuotine kompiuterine sistema. kuri kiekvienam medziui automatiskai sugeneruos SDK koda. kiekvienasm medis, pres nukertamas ir palikdamas savo augimo vieta tures is regitros issiimt tranzitini numeri su pirminio registravimo vieta. o kiekviena malka, padaryta is tokio medzio, pries patekdama i peciu ar silumos katila tures parodyt medzio registracini SDK koda - kitaip uzblokuos deginima. o ka zinai - nes gal kontrabandine, malka imigrante ar koks rusu agentas nelegaliai pasodino. deginimo peciai - neturintys medziu ekologizacijos SDK kodo atpazinimo sistemos bus uzdrausti. bus ivesta privalomo peciu draudimo sistema - o neapsidraude peciu naudotojai negales ju eksplotuot. kas du metai reikes atestuot ir gaut ekologini sertifikata. kad pecius neismeta virs co2 euro6 normu. nauju medziu sodinima rems ir skatins. bus mokestiniu lengvatu aukcionai is ekologijos fondo - gaus visi, kas spes pirmi pateik paraiskas... va ir viskas - pasaulis bus isgelbetas ------- PS . o konkreciai i amazonija anukelis su vegetaru palaikymo komanda komandiruoten nuvyks - pasneket su vietiniais medziai - ko ten taip apsileido... turi koziri - pagazdins, kad jei co2 nebegers - suvalgys jo remejai ar pridros is ju masiskai mediniu falu konservatoriu vidiniam vartojimui...
Benediktas 2021-07-24 20:33
Tu turbūt kolūkio paveisklą ant sienos užsikabinęs, kad taip konservatorių nekenti. Tau turbūt vienodai, net jei absoliučiai visus Lietuvos miškus iškirstų.
VirtualGadget 2021-07-25 13:04
Nepanašu, kad straipsnio autoriui rūpėtų miškai ar dar kas nors išskyrus pinigus. Jeigu pavadinimas sau, o turinys sau. Tokie straipsniai neturi nieko bendro su mokslu ir technologijom.
AAA000 2021-07-25 17:04
fantazuok toliau prie ko cia kolukiai kazkokie? kad jie sistemiskai sugriuvo - cia puiku. cia net ne konservu nuopelnas. tiesiog sovietine dotavimo kuru sajungos viduje sistema suzlugo. mes is jos pabegom kaip salis-aptvaras. va ir viskas. kolukiai ant to kabejo ir visi sudadirbiai ten vartesi - nes turejo parazitavimo nisa. dalis tu parazitu pas konservus ir nuejo ------ man patinka miskai. pats jo turiu. ir apie juos nemazai zinau. esme yra tame - kad jo faktiskai ir reikia beveik neliest - kad jis maksimaliai kauptu atmosferos angli. daryt sengires. maksimaliai misru miska. ir leist dalines zalas - audru pasekmes, suniokojimus ir pan. del misko degimo ir tu gesinimu - cia vienas is greitesniu budu suklaupt angli. miskas neisdega visiskai - kad viskas totaliai islektu i atmosfera. jis tik apdega ir butent silpnesnieji medziai nudziuna, suvirsta ir tampa anglim dirvozemyje. pas mus ne pirmapradziai miskai, o kazkokie medienos auginimo laukai. aplamai - pvz tie dvigubo degimo sildymo katilai - kur "kokybiskiau" sudegina - is esmes ekologija prastina!!! nes daugiau anglies suvarto i atmosfera o reklamuojama kaip technologine pazanga. tie seno tipo katilai ar visokie zidiniai/kapsules ir panasus - paprasto sudeginimo - kur gamina daug slako - yra ekologiskiausi. va tas slakas ir yra anglis, kuri isnesus ir pabarscius ant takeliu, ar darzuose - lieka zemeje jau ilgam. va cia yra ekologiskas deginimas - nes dalis lieka zemeje - daromas teigiamas "anglies pedsako" balansas. vnz - jei jus niekada nekepat saslyko ant lauzo, o pvz ant duju - vadinas jus tersiat labiau!!! taip pat gana geri sprendimai - kur mazina netikslinga pacio kuro suvartojima - bet klausimas ar jie geresni net uz deginima lauze nes jie netersia - bet jie NIEKAIP ir neisima anglies is atmosferos. teisingas deginimas - ISIMA!!! bet cikle su medziu atsodinimu. ar bent jau pakankama kieki zemes aukojant savaiminiams miskams - cia reiktu skaiciuot irgi - kad rast geriausias proporcijas. misku uzdaryt iki visisku rezervatu irgi nesamone. dalinis deginimas - butinas procesas. nes tai naturalu. bent jau buvo seniau. o kai sugalvojo gaistrininkus - sita gamtos balansa isderino...
Benediktas 2021-07-25 17:22
Pažiūrėk, ar gerai iliustravau tavo postą?
AAA000 2021-07-25 18:07
jop - panasiai pirma peciu tik neaisku panasu parinkai. einu paziuresiu kas per modelis. ai atmos - generatorinis, su 90%. jo - sitas neekologiskas. ekologiskiausia yra atviras kokiu nors saku lauzas. kai tik apdega ir nuslopsta. prastesni - pvz malkiniai kokie - kur jau sudega lengvosios frakcijos pilnai, ir dalis sunkiuju. o dvigubo degimo, kur pirolize priverstine - cia jau antiekologiski... nes jie ir sunkiasias frakcijas paleidzia oran kaip papildoma co2 saltini... kad galima - nereiskia kad butina daryt tarp kitko - katilo ilgaamziskumas trumpeja. jis brangeja. jo gamybai resursu sueikvojama daugiau. o visam cikle tik del papildomo co2 prigaminimo tas daroma plius sudetingesniu degimo junginiu - kuriu naturaliai nebutu daug. dervos visokios ir pan. ir tu uz tai dar primoki. cia tau labai ekologiska? ir net katilu keitimo parama uz tokias nesamones mokama... ten kazkokiais ekologiniais lozungais prisidengus... cia gi irangos gamintoju lobizmas durniams su praplautom smegenim... o pvz kokiem nors darzininkams nerealios baudos lipdomos uz padumijima, kai kokias kelias sakeles paskrudina...
Benediktas 2021-07-25 20:06
O tau neatrodo, kad buržuikoje daug didesnė dalis šilumos tiesiog per kaminą išeina, ir, kad apšildyt tą patį tūrį, reikia daugiau malkų sudegint ir dar daugiau CO2 sugeneruojama, nei su ATMOS, kuriame dega labai palengva ilgą laiką ir pastoviai šiluma perduodama į šldymo vandeniu sistemą? Beje, tie ATMOS nėra, ten kažkoks kosmosas, tiesiog, dvi kameros ir dvigubos sienelės, kuriose vanduo cirkuliuoja. Termostatas ir ventiliatorius dar ikista.
sub 2021-07-26 12:33
Spręndžiant iš to ką jis parašė, tai taip ekologija tada, kai padegi mišką arba malkas dedi į buržuika, kur šiluma visa lauk per vamzdį, kartu su dumais išeina. Jam nesuprantama, kad sunaudoti mažiau kuro apšildant didesnį plotą yra ir ekologiškiau ir taupiau. Pas jį ekologija skaičiuojama per kažkokias formules, kurias tik jis žino, ir gaunasi, kad reikia sunaudoti daugiau kuro ir sugeneruoti daugiau taršos - tada pagal jį bus ekologija ir ekonomija tuo pačiu. Ar taip AAA000?
kestutisz 2021-07-26 12:41
Nematei vietos, kad turi ir savo miško - tai malkos turbūt dzin - gali ir pusę nudeginęs mest į tą patį mišką ir leisti supūti - ir visumoj bus vistiek n kartų ekologiškesnis nei bet koks ekonacis perkantis malkas ir spaudžiantis iš jų 120 (nu ok 90%) efektyvumo :)
Benediktas 2021-07-26 12:58
AAA000 turėtų padegt savo mišką, tada mažiausiai išskirs C02 Visada galvojau, kad augantys medžiai mažina C02 kiekius, o pasirodo degantys
kestutisz 2021-07-26 13:08
Padegti gal ir ne*, bet jei iškirstų ir leistų supūti - būtų idealiausias ekologijai variantas. Sukaupta anglis patektų į dirvožemį, ant viršaus užaugtų naujas vešlus miškas. *yra mintis, ir aš praktiškai pritariu, kad tie didieji dabartiniai miškų gaisrai ir yra iš pernelyg didelių pastangų jų išvengti. Ta visa smulkmė ir turi nudegti, ir visada taip būdavo, kol žmogus nepradėjo jais "rūpintis".
Benediktas 2021-07-26 13:13
Kokios yra pernelyg dideles pastangos jų išvengti?
kestutisz 2021-07-26 13:22
Tai baldus ir pan vistiek galų gale sukūrens. Tiesa, nesukūrensi dabar - turbūt ir tą užkastą anglį kitos kartos vistiek sukūrens :) O pastangos tai ir yra - dėl savo ekonominių sumetimų, saugumo etc gesinti bet kokius gaisrus. Na ok, daug gaisrų nemačiau, gal labai baisu, bet teko iš arti matyti Smiltynės gaisrą - tikrai baisu, išdegė realiai tik svetimkūniai kuriem ir priklauso sudegti - kalnapušės, kurias patys žmonės ir susodino. O kas nesudegė jau lyg šnekama ir daroma tai kertama lauk. Normalūs medžiai kiek prasvilo ir tiek. Neleisi net jiem prasvilt - nu kitą kartą sudegs visai.
AAA000 2021-07-26 13:29
tada eutu vdv su dujom -spiritu tada eitu deginimas anglimis-briketais-skystu kuru ir pan tada eutu vdv su benzu kazkur cia eitu deginimas dvigubo degimo katiluose-su pirolize/gazifikacija tada eitu dyzelio deginimas vdv tada eitu orimulsijos-mazutai tada kokiu nors siuksliu deginimas tada plastiku deginimas ir t.t. ----- kazkur daz zemiau branduoliu skilimas-tipines AE... kur ypatingas sudas gaminasi... ----------- va kokia ivertinimo skale as turejau minty... ir savo zalias varneles ir raudonus kryzelius atitinkamai pariebink ar paryskink. dabar iskraipyta kontekstas kaip koks masmedijos mulkis darytu - tendencingai. nors is esmes paimta viskas atseit "kaip reiketu" ir kritika persiimk is sub. ji tau ten, bes jis nesuprato irgi matai minties. per tave panasu isgaut maksimaliai silumos is kaloringumo ir isgaut ekologiskuma - nera taspats. skiriasi tarsos kiekiai. cia tik buhalteriams du skirtingi rodikliai sutampa kaip vienas ir tas pats... technologiskai tarsa labai skiriasi. o gamta prie tipiniu kataklizmu ir tipiniu fiziniu virsmu yra neblogai prisitaikiusi. mes besivaikydami kazko - netinkamai suformuluoto - labai daznai pazeidziam dar daugiau. ------- dar as kita dalyka galiu pasiulyt - jei jum cia dar kazkas neaisku. ar kazkokiu formuliu uzsigeidet. tie dvigubo degimo peciai juk tokie ekologiski ir tokie puikus ju rodikliai - eikit saslyku ant ju dumu kept. arba ant tokio paciaus ismetalu mesa ir desras parykykit- pacirskinkit. o jei vegetarai - grybus kokius pasidziovinkti skanaus apetito arba kuris ten AE fanatas - aiskindavo iki pazaliavimo kasd AE ekologiskiausios is visko - nebepamenu daba. radiacijoje irgi galima kepsni issikept. pameginkit praryt toki - ir tada galesit cia toliau apie AE ekologiskuma skiest.
Benediktas 2021-07-26 14:12
Ateina AAA000 į parduotuvę ir sako: "noriu gero katilo į namą". Konsultantas pasiūlo ATMOS. AAA000 sako: "O ant jo galima šašlykus kept?" Konsultantas sako: "Deja, ne.. ir atneša buržuiką. AAA000 laimingas išeina su naujų pirkiniu.
AAA000 2021-07-26 14:16
fantazuok toliau. - ten kur ekologiska - as esu teisus. kepsnys tik iliustracija mano teiginiams. o jei tu nori gyvent apsisykes ir pridusintas, ir kliedet eko paistalus ir kazka vaizduot kad kovoji uz ekologija - tai nera tiesa. tai tavo problema
AAA000 2021-07-26 14:22
as miske darausi tik statybine mediena. faktiska tik is isvartu. pas mane misrus. niekada nekirsiu plynai. malkas auginuosi isvis prie namu. dalis zemes uzleista ir tiek. realiai namo sildymui reikia kokiu 20 aru zemes... apsiltintam gal ir 10 aru pakaktu. bet dabar saule susidesiu po biski - paversiu misko parku relaksui ir ta dali. malkavima naikinsiu kai sildymo tipa - paliksiu tik saslykams. ir kaip rezervini.
Benediktas 2021-07-26 15:11
AAA000. Tu turi miško, esi turtingas žmogus, gali ir buržuiką kūrent, o ką daryt, kur žmogus kolūkio gyvenvietėj gyvena ar šiaip nuosavam name ir kūrena savo pečium, miško šalia nėra. Jam irgi buržuiką pasiūlytum? Juk jam reiks bent dvigubai daugiau malkų.
kestutisz 2021-07-27 11:35
Kaip kaip ką, išbuožint! :)