Pirmieji Fukušimos „Daiichi“ branduolinės katastrofos padariniai žmonių sveikatai: prakalbo apie vėžio atvejus  ()

Bent du gerklės vėžio atvejai tiesiogiai siejami su prieš 10 metų Japonijos pakrantę ištikusia Fukušimos „Daiichi“ branduoline katastrofa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijos sveikatos, darbo ir gerovės ministerija pripažino, kad Fukušimos „Daiichi“ branduolinė nelaimė turėjo tiesioginę įtaką dviems vyrams, susirgusiems gerklų vėžiu. Vienas iš jų – keturiasdešimties – susirgęs šia liga mirė, praneša Japonijos valstybinis transliuotojas NHK.

Po 2011 m. kovą įvykusios Fukušimos „Daiichi“ atominės elektrinės avarijos abu vyrai dirbo valymo darbus elektrinės teritorijoje ir 2018 m. susirgo.

Ekspertų grupė neseniai ištyrė, kad darbuotojai buvo veikiami gerokai didesne nei saugia laikoma jonizuoančiosios spinduliuotės doze: abu vyrus atitinkamai paveikė po maždaug 85 ir 44 mSv. radiacijos. Palyginimui – vidutinė metinė apšvita JAV siekia apie 6,2 mSv, o JK branduolinės pramonės darbuotojų metinė poveikio riba yra 20 mSv.

Tai pirmas kartas, kai gerklų vėžys po Fukušimos incidento buvo pripažintas nelaimingu darbiniu atsitikimu. Tačiau ir kiti vėžio atvejai buvo siejami su branduoline katastrofa – remiantis NHK, mažiausiai šeši kiti Fukušimos darbuotojai susirgo leukemija, skydliaukės vėžiu ar plaučių vėžiu.

Branduolinė nelaimė įvyko 2011 m. kovo 11 dieną. Po žemės drebėjimo ir 15 metrų aukščio cunamio trys Fukušimos „Daiichi“ atominės elektrinės reaktoriai Japonijos šiaurės rytuose patyrė katastrofiškus gedimus, tai laikoma didžiausia branduoline katastrofa nuo 1986 metų Černobylio nelaimės. Dėl kenksmingų radioaktyviųjų izotopų, kurie buvo išmesti į aplinką, beveik 160 000 gyventojų buvo nedelsiant evakuoti, o Japonijos valdžios institucijos aplink elektrinę įkūrė 30 kilometrų atskirties zoną.

 

Šių metų pradžioje paskelbtoje ataskaitoje buvo teigiama, kad šiomis priemonėmis pavyko išgelbėti visuomenę nuo didelio spinduliuotės kiekio, ir individų gautos spinduliuotės dozės iš tikrųjų buvo mažesnės, nei buvo įtarta iš pradžių. Taigi, buvo padaryta išvada, kad nelaimė vargu ar labai padidins susirgimų vėžiu skaičių.

 

Dar 2016 metais Fukušimos universiteto mokslininkai pradėjo tikrinti vietinius vaikus dėl ankstyvųjų skydliaukės vėžio požymių – ir nustatė stulbinantį vėžio rodiklių padidėjimą. Suprantama, tai sukėlė tam tikrų rūpesčių – tačiau vėliau buvo padaryta išvada, kad tai ne radiacijos poveikio rezultatas.

Tačiau nepaisant to, kaip dabar aiškiai parodo šie du gerklų vėžio atvejai, kai kurie darbuotojai, dirbę branduolinės nelaimės zonoje, buvo smarkiai paveikti radiacijos.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(5)
(-4)

Komentarai ()