Viduramžiškas skrydis į kosmosą? „SpinLaunch“ siūlo katapultuoti raketas į orbitą „pačiomis mažiausiomis sąnaudomis kosmoso pramonėje“ (Foto, Video)  (8)

Kam naudoti netvarų raketų kurą mažiems palydovams paleisti, kai juos galima tiesiog katapultuoti į kosmosą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-13 Viduramžiškas skrydis į kosmosą? „SpinLaunch“ siūlo katapultuoti raketas į orbitą „pačiomis mažiausiomis sąnaudomis kosmoso pramonėje“ (Foto, Video)  (8)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai gali atrodyti kaip beprotiškas pasiūlymas, tačiau Kalifornijoje įsikūręs startuolis „SpinLaunch“ iš tikrųjų kuria alternatyvią raketų paleidimo technologiją. 

Kaip tai veikia? Uždara vakuuminė centrifuga įsisuka kelis kartus didesniu nei garso greičiu ir katapultuoja raketą su palydovu į orbitą.

Remiantis CNBC, „SpinLaunch“ atliko pirmąjį bandomąjį skrydį naudodama savo elektrinio paleidimo sistemos prototipą praėjusį mėnesį, spalio 22 d., „Spaceport America“ kosmodrome Naujojoje Meksikoje.

Alternatyvi paleidimo sistema turės „mažiausias išlaidas kosmoso pramonėje“

Raketų paleidimas yra neįtikėtinai brangus ir kenkia aplinkai, nes vienas paleidimas išskiria kelis šimtus tonų CO2, sunaudoja tūkstančius litrų vandens, be to, į atmosferą gali išmesti kenksmingų azoto oksidų, nors verta paminėti, kad kosmoso pramonėje anglies dioksido pėdsakas yra blyškus, palyginti su keleivinių lėktuvų paliekamu pėdsaku.

 

„SpinLaunch“ ne tik siekia sukurti daug tvaresnę paleidimo sistemą, bet ir iškėlė tikslą teikti palydovų paleidimo paslaugas „pačiomis mažiausiomis sąnaudomis kosmoso pramonėje“, CNBC sakė „SpinLaunch“ generalinis direktorius Jonathanas Yaney.

„SpinLaunch“ sukūrė sistemą, vadinamą „Suborbital Accelerator“. Ji nepriklauso nuo raketų kuro, o naudoja elektrą, kinetinę energiją ir išcentrinį mechanizmą, kuris atrodo kaip postmoderni viduramžių katapulta.

Mašina sudaryta iš 1000 tonų sveriančios plieninės vakuuminės kameros, kuri palaiko žemą slėgį, reikalingą anglies pluošto diržui suktis neįtikėtinai dideliu greičiu, tuo pačiu sumažindama aeroterminį kaitinimą. Oras iš kameros išsiurbiamas prieš paleidimą, kad būtų sudaryta mažos trinties aplinka, leidžianti sviediniui pasiekti tūkstančių kilometrų per valandą greitį, kol jis išleidžiamas iš į dangų nukreipto vamzdžio.

 

„Įžūlus ir beprotiškas“ kosmoso projektas

„SpinLaunch“ buvo įkurta 2014 m. Interviu CNBC metu Jonathanas Yaney paaiškino, kad „kuo įžūlesnis ir beprotiškesnis projektas, tuo geriau tu prie jo dirbi, o ne apie tai kalbi“.

Bendrovė iki šiol surinko 110 mln. JAV dolerių ir iki šiol sukūrė dviem trečdaliais mažesnę nei planuojama paleidimo sistemos versiją, kurią panaudojo neseniai sėkmingam bandomajam skrydžiui. Verta paminėti, kad paleidimo sistema vis tiek siekia 50 metrų aukštį, o tai reiškia, kad galutinis modelis būtų maždaug 150 metrų aukščio.

Sistemai „SpinLaunch“ kuria neįtikėtinai didelio tikslumo paleidimo mechanizmus, taip pat sviedinius, kurie katapultuojami į orą pasiekia tūkstančius kilometrų per valandą greitį. Bendrovė teigia, kad bandomasis skrydis spalio mėnesį buvo atliktas naudojant maždaug 20 proc. visos prototipo sistemos galios. Nors ji nepaskelbė tikslių skaičių, sakoma, kad sviedinys, kuris reiškia palydovo naudingąją apkrovą, pasiekė „dešimties tūkstančių pėdų“ (virš 3 km) aukštį.

 

„SpinLaunch“ siekia atkurti savo sistemas po paleidimo ir galiausiai nori pridėti raketų variklių, kurie būtų naudojami tik tada, kai sviediniai jau pasieks suborbitinę erdvę. Privati kosmoso įmonė teigia, kad galiausiai galės į orbitą nusiųsti apie 200 kg naudingojo krovinio pigiau nei kitos kosmoso bendrovės, tokios kaip „SpaceX“ ar „Virgin Galactic“.

Per ateinančius 8 mėnesius „SpinLaunch“ atliks maždaug 30 suborbitinių bandomųjų skrydžių iš „Spaceport America“ kosmodromo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(63)
(5)
(58)

Komentarai (8)