Kas yra žaibiškai pasaulyje plintantis naujasis kovido variantas Omikron – iš kur jis atsirado ir kiek jis pavojingas? O kaip bus su esamomis vakcinomis? (Foto, Video)  (21)

Lapkričio 9 d. buvo paimtas SARS-CoV-2 mėginys iš užkrėsto paciento. Genominė analizė greitai atskleidė, kad šis egzempliorius yra naujas COVID-19 variantas, iš pradžių pavadintas B.1.1.529.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Afrikos mokslininkai stebėjo greitai plintantį variantą daugelyje vietinių provincijų. Apie tai buvo oficialiai pranešta Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) lapkričio 24 d., o po dviejų dienų PSO techninė patarėjų grupė dėl SARS-CoV-2 viruso evoliucijos (TAG-VE) oficialiai suteikė B.1.1.529 „susirūpinimo varianto“ (VOC) kategoriją – aukščiausia pavojaus kategorija dėl naujo koronaviruso varianto.

Tada oficialiai naujasis variantas buvo pavadintas Omicron (liet. Omikron).  

Iš kur atsirado Omicron?

Pirmą kartą apie B.1.1.529 variantą PSO buvo pranešta iš Pietų Afrikos 2021 m. lapkričio 24 d. Pirmoji žinoma patvirtinta B.1.1.529 infekcija buvo iš mėginio, paimto 2021 m. lapkričio 9 d.

Nauja Omicron atmaina buvo aptikta 77 mėginiuose, paimtuose 2021 m. lapkričio mėn. viduryje Gautengo provincijoje. Taip pat apie kelis aptikimus buvo pranešta iš kaimyninės Botsvanos ir Honkongo. Pranešama, kad Honkongo atveju, Omicron nustatyta keliautojui iš Pietų Afrikos.

Kodėl jis pavadintas Omicron?

 

Pandemijos pradžioje PSO pripažino, kad reikia paprasto būdo pranešti apie naujus SARS-CoV-2 variantus, todėl buvo nuspręsta, kad nauji variantai bus pavadinti graikų abėcėlės raidėmis. Pavadinimus paskiria TAG-VE – nepriklausoma patariamoji grupė, kuri vertina, ar variantas turi pasaulinės reikšmės visuomenės sveikatai.

Naujausias tokio tipo variantas buvo Mu nustatytas rugpjūčio pabaigoje.

Kodėl ne Nu ir Xi?

Omicron yra tryliktasis SARS-CoV-2 variantas, kuriam suteiktas oficialus PSO pavadinimas, tačiau jis buvo pažymėtas 15-ąja graikų abėcėlės raide. PSO pareiškime nurodoma, kad ji nusprendė praleisti Nu ir Xi, 13-ą ir 14-ąją graikų abėcėlės raides.

„Dvi raidės – Nu ir Xi – buvo praleistos, nes Nu pernelyg lengvai supainiojama su „nauja“ (angliškai „new“, kartais stilizuotai rašoma ir „nu“), o Xi nebuvo vartojama, nes tai yra įprasta pavardė Rytų Azijoje. Pagal  PSO gerąją naujų ligų įvardijimo praktiką (sukurta kartu su FAO ir OIE 2015 m.), siūloma vengti „įžeisti bet kokias kultūrines, socialines, nacionalines, regionines, profesines ar etnines grupes“, sakoma PSO neseniai paskelbtame pareiškime.

 

Kodėl Omicron kelia tokį susirūpinimą?

Didžiausią susirūpinimą kelia daugybė Omicron mutacijų, kurias sukaupė šis variantas. Anksčiau jie nebuvo pastebėti B.1.1.529 derinyje, o vien smaigalio baltymas turi daugiau nei 30 mutacijų. Tai svarbu, nes daugumą vakcinų sudaro smaigalio baltymai.

Taip pat galime pasakyti, kad B.1.1.529 genetinis profilis labai skiriasi nuo kitų cirkuliuojančių dominančių ir susirūpinimą keliančių variantų. Atrodo, kad tai nėra „deltos dukra“ ar „beta anūkas“, o veikiau atstovauja naujai SARS-CoV-2 linijai.

Kai kurie jo genetiniai pokyčiai žinomi iš kitų variantų ir žinoma, kad jie gali turėti įtakos užkrečiamumui, tačiau daugelis jų yra nauji ir dar neištirti. Nors galime daryti tam tikras prognozes, vis dar tiriama, kiek mutacijos paveiks jo elgesį.

Siekianama sužinoti apie naujo varianto užkrečiamumą, ligos sunkumą ir viruso gebėjimą „pabėgti“ nuo imuninio atsako paskiepytiems ar pasveikusiems žmonėms. Tai daroma dviem būdais.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(20)
(6)
(14)

Komentarai (21)