Kinijoje vis dar veikia „juodieji kalėjimai“  (4)

Kinijoje ir toliau veikia taip vadinamų „juodųjų kalėjimų“ tinklas. Šiuose kalėjimuose yra laikomi vargingi žmonės, kurie, neapsikentę vietinių korumpuotų pareigūnų piktnaudžiavimo, mėgino vykti skųstis į Pekiną, skelbia „Human Rights Watch“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus teisių gynimo organizacijos duomenimis, tokie sulaikymo centrai, dažnai vadinami juodaisiais kalėjimais, neretai būna įsteigti valstybiniuose viešbučiuose, slaugos namuose ar psichiatrinėse ligoninėse.  Tarp sulaikytųjų būna paprasti Kinijos piliečiai, atvykstantys į Pekiną pasiskųsti apie patirtą skriaudą iš vietos pareigūnų.

Šiuos neoficialius kalėjimus saugo nusamdyti banditai, kuriems mokama už tai, kad šie pagrobtų pasiskųsti norintį asmenį dar iki to laiko, kai jis pasieks Pekiną. Nors Kinija tvirtina esanti šalis, kurioje galioja griežti įstatymai, tačiau kiti šaltiniai nurodė, kad juodieji kalėjimai šalyje tikrai egzistuoja.

„Human Right Watch“ pateikiama 53 puslapių ataskaita, kuri vadinasi „Pragaro alėja“, buvo parengta atlikus gausybę interviu su buvusiais „juodųjų kalėjimų“ kaliniais, Kinijos žurnalistais, teisininkais, akademikais. 

Kinijos valdžia oficialiai neigia slaptų kalėjimų egzistavimą. Tačiau žmogaus teisių gynėjai neabejoja, kad Pekinas meluoja. Žmonės šiuose slaptuose kalėjimuose, kaip teigiama, yra laikomi tol, kol neusprendžia atsisakyti visų savo pretenzijų valdžios atžvilgiu.

Oficialiai Kinijos piliečiai turi teisę dėl vietinės valdžios veiksmų skųstis centrinei vyriausybei, tačiau praktikoje ši teisė yra smarkiai varžoma. Vietiniai pareigūnai daro viską, kad skundai nepasiektų Pekino.

„Human Rights Watch“ ataskaitoje teigiama, kad paprasti žmonės yra pagrobiami tiesiog miesto gatvėse ir laikomi nelegaliuose kalėjimuose. Kartais iš jų atimami asmeniniai daiktai, jie sumušami ir net neinformuojami, kodėl buvo sulaikyti.

„Kai paklausiau, kodėl mane sulaikė, į kamerą atėjo apsaugininkai ir mane sumušė, teigdami, kad nori mane nužudyti“, – pasakojo vienas buvęs sulaikytasis.

„Nelegalių kalėjimų egzistavimas pačiame Pekino centre tampa Kinijos vyriausybės pareiškimų apie žmogaus teisių padėties gerinimą ir įstatymų laikymąsi pajuoka“, – teigė organizacijos direktorė Azijoje Sophie Richardson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)