Smegenų fMRI nuotraukos pirmą kartą panaudotos kaip įrodymas nužudymo byloje  (6)

Funkcinio magnetinio rezonanso (fMRI) nuotraukos pirmą kartą buvo panaudotos kaip įrodymas priimant nuosprendį dėl mirties bausmės. Ilinojuje (JAV) dešimtmetės mergaitės išprievartavimu ir nužudymu kaltinamo vyro advokatai šiomis nuotraukomis ketino įrodyti, jog jų klientas turi smegenų veiklos sutrikimą ir dėl turėtų išvengti mirties bausmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaltinamasis Brian'as Dugan'as šį rudenį buvo pripažintas kaltu už 1983 metais įvykdytą nusikaltimą, kai jis iš namų pagrobė ir vėliau nužudė Jeanine Nicarico. Dugan'as jau buvo nuteistas kalėjimu iki gyvos galvos už kitas dvi žmogžudystes, tačiau prokuroras mirties bausmės pareikalavo būtent už Nicarico nužudymą.

"Niekas negalvojo, kad mes apskritai turime kokių nors šansų bent pateikti savo argumentus", pasakoja kaltinamojo advokatams vadovavęs Steve'as Greenberg'as. Tačiau jie pasitelkė neįprastą strategiją: jie ėmėsi teigti, jog Dugan'as turi įgimtą psichinę ligą - psichopatiją - ir tai turėtų būti vertinama kaip švelninanti aplinkybė, nes sutrikimas "trukdė jam valdyti savo elgseną". "Dugan'as pasižymėjo antisocialine elgsena, impulsyvumu, sąžinės stoka ir kitomis psichopatijai būdingomis savybėmis", sako Nju Meksiko Alburquerque universiteto neurologas Kent'as Kiehl'as, kuriam teko būti gynėjų liudininku-ekspertu. Standartiniame diagnostiniame psichopatijos teste Dugan'as surinko 37 iš 40 galimų taškų, o tai Kiehl'o teigimu atitinka 99.5 procentilį.

Kiehl'as Nju Meksiko kalėjimuose atlieka psichopatijos tyrimus. Kartu su kolegomis jis renka gyvenimų istorijas, anatomines smegenų nuotraukas bei smegenų veiklos fMRI nuotraukas, kurios užfiksuojamos kalintiesiems atliekant įvairias užduotis, tame tarpe ir sprendžiant moralines dilemas. Pasinaudodamas Northwestern universiteto skeneriais Kiehl'as su Dugan'u atliko panašią testų seriją. Vėliau Kiehl'as paliudijo, jog kaltinamajam būdingos ir kitiems psichopatams būdingos anomalijos. Mokslininkas sako, jog taip teigdamas stengėsi nepervertinti rezultatų reikšmingumo. Pavyzdžiui, jis neteigė, kad smegenų nuotraukose pastebėtos anomalijos įrodo žmogaus kaltumą arba nekaltumą dėl įvykdyto nusikaltimo. "Tai tiesiog yra gabalėlis įrodymo, kad jo smegenys yra kitokios", sako tyrinėtojas.

Niujorko universiteto psichiatras Jonathan'as Brodie liudijo kaltintojų pusėje. "Aš pripažinau, kad nuotraukų kokybė yra puiki, tačiau kas iš to? Jos čia visiškai neturi reikšmės. Naudotis 2009 rugsėjį darytomis fMRI nuotraukomis, iš kurių reikėtų spręsti apie 1983 metais kilusius mąstymo procesus... vargu ar galima sugalvoti ką kvailiau". Lapkričio 10 dieną, po 5 valandas trukusios diskusijos, prisiekusiųjų žiuri teisėjui pranešė, jog jiems pavyko priimti sprendimą. Tačiau dar prieš paskelbiant nuosprendį, žiuri paprašė papildomo laiko. Teisėjas papildomiems apmąstymams jiems suteikė visą naktį. Kitą dieną Dugan'ui buvo paskelbtas mirties nuosprendis. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, žiuri pradžioje planavo Dugan'ui skirti kalėjimo iki gyvos galvos nuosprendį tuo atveju, jei nors vienas žiuri narys susilaikys nuo mirties bausmės - tam reikalingas vienbalsis nutarimas. Apeliacijai besiruošiantis Greenberg'as sako, jog paskutinės minutės pokyčiai įvyksta retai.

Nors anatominių smegenų anomalijų faktai buvo pasitelkiami ir ankstesniuose žudikų teismo procesuose, o pozitroninės emisijos tomografijos (PET) skenavimo rezultatai leidžia įrodyti, kad smegenų metabolizmo anomalijos gali būti siejamos su psichiniais sutrikimais, Dugan'o byla gali tapti pirmuoju atveju, kai buvo panaudota fMRI technologija. "Aš nežinau jokių kitų bylų, kuriose fMRI būtų pritaikytas tokiame kontekste", teigia Stanford Law School teisės profesorius Hank'as Greely. Jis pažymi, jog įrodymų pateikimo priimant nuosprendį standartai yra mažiau griežti, nei nustatant, ar ginamasis yra kaltas ar ne. "Nuosprendžio skelbimas nužudymo byloje yra specifinė situacija, kai įstatymai šiek tiek 'atsigniaužia' ir leidžia nuteistajam pateikti visus įmanomus švelninančius įrodymus". Sunku pasakyti, kokį poveikį fMRI nuotraukos padarė Dugan'o byloje dalyvavusiems žiuri nariams. Tačiau Greenberg'as sako, jog faktas, kad jie diskutavo iš viso ilgiau kaip 10 valandų, rodo, kad poveikis vis gi buvo. "Šis žmogus yra prievartautojas ir žudikas. Nepateikus smegenų veiklos nuotraukų, prisiekusiesiems būtų su kaupu pakakę vienos valandos".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)