Pirmasis miestas, kuriame bus fotografuojami visų automobilių valstybiniai numeriai  (14)

Kalifornijos Tiburon miestas taps pirmąja bendruomene, kur bus fotografuojami visų įvažiuojančių ir išvažiuojančių automobilių valstybiniai numeriai. Miesto administracijos atstovai sako, jog sistema bus įdiegta jau per ateinančius šešis mėnesius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrengiant automobilių valstybinių numerių sekimo sistemą tikimasi efektyviau kovoti su nusikalstamumu. Miesto taryba vienbalsiai priėmė sprendimą įrengti šešias videokameras, kurias valdanti sistema galės atpažinti numerių simbolius. Kol kas detektoriai bus įrengti tik Tiburon Boulevard ir Paradise Drive keliuose, kadangi jie yra vieninteliai, jungiantys Tiburon pusiasalį su žemynu. Pusiasalio pietvakarinėje dalyje taip pat yra dar vienas mažesnis miestelis Belvedere, į kurį patekti galima arba keltu, arba per Tiburon miestą. Tikėtina, jog Tiburon taps pirmuoju JAV ar netgi viso pasaulio miestu, kurio ribos bus apstatytos vaizdo kameromis. Toks sprendimas jau sulaukė nemažai kritikos iš privatumą ginančių asmenų pusės.

Automobilių numeriai bus palyginami su pavogtų arba ieškomų automobilių duomenų bazių įrašais. Sutapimo atveju iškart bus aktyvuojamas signalas, perspėjantis vietinius policijos pareigūnus. Nusikaltimus tiriantys detektyvai taip pat galės peržiūrėti užfiksuotus įrašus, jei tik tai galės padėti jiems aptikti įtariamuosius. "Manau, jog nuo to bendruomenė taps tik saugesnė", teigia vietinio policijos padalinio vadovas Michael'as Cronin'as. Jis užsimena, jog miestas kol kas tebesirenka videokamerų tiekėją ir organizuoja įrangos instaliavimo leidimų išdavimą.

Tiburon ir Belvedere bendruomenės pasižymi žemu nusikalstamumo lygiu, ir vietiniai gyventojai tikisi, jog toks sprendimas padės užtikrinti tokią pats tendenciją ir ateityje. "Jei nusikalstamumas tokiu būdu bus nors truputėlį sumažintas, tada tai tikrai gera idėja", sako 64 metų vietos gyventoja Yami Anolik. Ji sako, jog jai, priešingai nei daugeliui kaimynų, nekyla jokių klausimų dėl privatumo. "Jei važiuojate vieškeliu, privatumo nebeturite bet kuriuo atveju. Jei norite privatumo, likite namie", sako moteris.

Dalis gyventojų teigia, jog tai yra baisus teisės į privatumą pažeidimas. Pavyzdžiui, 72 metų amžiaus William'as Rothman'as nerimauja, jog detektyvai gali klaidingai identifikuoti nusikaltėlius, juos identifikuodami pagal įvažiuojančių mašinų laiką ir kryptį. Jo nuomone, esant tokiam nedideliam nusikalstamumui, toks sprendimas yra tarsi "patrankos šūvis į musę". Cronin'as savo ruožtu pažymi, jog numeriai duomenų bazėje bus saugomi 30 dienų, o vėliau bus ištrinami. Plačiajai visuomenei jie bus neprieinami, o pareigūnai duomenimis galės naudotis tik tirdami nusikaltimus - speciali programa registruos, kokią konkrečiai informaciją analizuoja konkretūs pareigūnai.

Automobilių valstybinių numerių skaitytuvai per pastaruosius keletą metų jau yra tapę įprastu policijos įrankiu. Vaizdo kameros dažniausiai montuojamos patrulių automobiliuose, o stacionariuose taškuose jos kol kas neįrenginėjamos, tačiau tokia tendencija artimiausioje ateityje gali keistis. Planuojama, jog projektas kainuos nuo 137000 iki 197000 dolerių. Dalį šios sumos taip pat padengs gretimų miestų savivaldybės, kadangi sistema naudotis ir taip naudos gauti galės ir jie.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)