Saulėje užfiksuotas galingiausias šiais metais žybsnis  (26)

Rusijos kosminė Saulės observatorija TESIS gruodžio 10 dieną užregistravo galingiausią per visus šiuos metus Saulės žybsnį. Jis buvo užfiksuotas šiaurinio žvaigždės pusrutulio dalyje, naujoje aktyvioje srityje, pažymėtoje indeksu 1034.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad rentgeno spindulių srauto galingumas per 7 minutes nuo žybsnio pradžios išaugo daugiau nei 300 kartų. Maksimali jo reikšmė buvo pasiekusi 3,4 tūkstančius nanovatų į vieną kvadratinį metrą. Žybsniui buvo suteiktas C3.4 galingumo lygis pagal GOES (Geostationary Operation Environmental Satellites) klasifikaciją.

Sritis 1034 Saulės paviršiuje atsirado vos prieš 2 dienas. Jos aktyvumas santykinai nedidelis – iki žybsnio mokslininkai buvo pamatę vos 3 dėmes. Neatmetama galimybė, kad ši sritis visą savo potencialą „išmetė“ žybsnio metu, ir artimiausiomis dienomis visai išnyks, tačiau esą neatmetamas ir kitoks scenarijus, sakoma TESIS programos pranešime.

Pasak heliofizikų, 2009 m. Saulės aktyvumas buvo anomaliai žemas. Buvo tikimasi, kad šių metų gegužę prasidės naujas Saulės 11 metų ciklas, tačiau iki šiol jo nėra. Susidariusios aktyvios sritys Saulės paviršiuje greitai išnykdavo, kai kada buvo stebimos Saulės vainiko masės išvaržos. Paskutinioji iš jų įvyko rugsėjo pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)

Susijusios žymos: