Saulės aktyvumas nukrito iki rekordinės reikšmės  (49)

Saulės paviršiuje visai nesimato Saulės dėmių ir labai mažai Saulės blyksnių – artimiausia žvaigždė tapo ramiausia per visą šimtmetį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai teigia, kad Saulė paprastai pergyvena 11 metų aktyvumo ciklą, kurio kulminacijos metu susidaro audringa verdanti atmosfera, spjaudanti planetos didumo labai karštų dujų burbulus. Teigiama, kad po to prasideda ramesnis periodas.

Pernai buvo tikėtasi, kad po tam tikro ramumos periodo Saulė pradės kaisti, tačiau žvaigždės aktyvumas buvo žemiausias per 100 metų.

Londono College universiteto profesorė Louise Hara teigia, kad nėra aišku, kodėl Saulės aktyvumas sumažėjo – visi tikėjosi priešingų įvykių. „Šiuo metu nėra mokslinių paaiškinimų, kodėl Saulės aktyvumas sumažėjo. Mes tikėjomės, kad turi prasidėti normalus aktyvumo periodas“, – BBC cituoją profesorę.

Ji pridūrė, kad šiuo metu astronomai diskutuoja, ar Saulėje nesusidarys dar vienas „minimalus periodas“. Panašus atvejis jau buvo užfiksuotas XVII amžiaus viduryje – jis žinomas Maunderio minimumo pavadinimu. Tada Saulės aktyvumas buvo sumažėjęs 70 metų ir tai Žemėje sukūrė „mažąjį ledynmetį“.

Sekdami Saulės dėmių skaičiaus kitimą mokslininkai ištyrė istorinius įrašus, kad nustatytų tendencijas ilgesniais intervalais nei 11-12 metų ryšium su Saulės aktyvumo ciklu. Yra įrodymų , kad vidutinis Saulės dėmių skaičius buvo žymiai mažesnis 1645-1715m. negu dabar. Šį ypatingai žemo aktyvumo intervalą pirmas pastebėjo Gustav Sporer 1887m. ir E.W. Maunderis 1890m. ir dabar jis vadinamas Maunderio minimumu.

Kai kurie mokslininkai teigia, kad Saulės aktyvumo mažėjimas sušvelnins šylančio Žemės klimato pasekmes. Šie spėjimai remiasi istoriniais duomenimis. Ilgai buvo žinoma, kad Maunderio Minimumo laikotarpis buvo ypatingai žemų temperatūrų laikotarpis Europoje - tokių žemų, kad šis periodas aprašomas kaip Mažasis ledynmetis.

Temzės upė Londone užšalo mažiausiai 11 kartų per XVII amžių, ledas buvo atsiradęs vandenynuose ties pietrytiais Anglijos krantais ir žemos vasarų temperatūros lėmė trumpus augimo sezonus ir skurdžius derlius. Visas žemės klimatas buvo taip pat neįprastai šaltas nuo 1400m. iki 1510m. ir šis periodas sutapo su sumažėjusiu Saulės aktyvumu. 

Tačiau Southamptono universiteto profesorius Mike`as Lockwoodas teigia, kad istoriniai duomenys dar nėra mokslinis priklausomybių įrodymas ir tuo neabejoti yra tiesiog vaikiška nuomonė. „Norėčiau, kad Saulė padėtų spręsti mūsų problemas, deja, esami duomenys nieko panašaus nerodo“, – sakė jis.

M. Lockwoodas yra vienas pirmųjų mokslininkų, tyrėjančių Saulės aktyvumo mažėjimą. Jis pastebėjo, kad nuo 1985 metų įvairūs procesai Saulėje silpnėja. is yra įsitikinęs, kad po 1985 metais užfiksuoto Maunderio maksimumumo – didžiausio Saulės aktyvumo – dabar turi sekti atšalimo periodas.

„Mes manome, kad prireiks 10 metų, kol Žemėje susidarys Maunderio minimumas“, – sakė jis. Jis pridūrė, kad Saulės aktyvumo sumažėjimas šiuo metu nepaveiks Žemės temperatūrų pokyčių bei iškastinio kuro sunaudojimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (49)