Unikali tyrimų stotis Antarktidoje  (5)

Vasario mėn. viduryje, Antarktidoje atidaryta pirmoji pasaulyje aplinkos neteršianti poliarinių tyrimų stotis. Projekto iniciatoriai ir įgyvendintojai fondo „International Polar Foundation“ ir Prancūzijos kompanijos „Schneider Electric“ įkurtas specialus fondas „The Schneider Electric Foundation for Energy Sharing“, kurio tikslai - efektyvesnė energijos gamyba bei problemų, susijusių su klimato pasikeitimais valdymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra vienas naujausių ir, kol kas unikaliausių klimato kaitos problemas siekiančių spręsti jungtinių projektų, kurio tikslas – mažinti anglies dvideginio išmetimą į aplinką. Statyti tyrimų stotį Antarktidoje pasirinkta neatsitiktinai, nes juk būtent ašigaliuose formuojas pasaulio klimatas. Unikali tyrimų stotis, pavadinta „Princess Elisabeth“ vardu, buvo pradėta statyti 2008 m. vasario mėnesį. Statybos darbai užtruko mažiau nei metus ir stotis jau pradėjo savo darbą. Stotyje dirbantys mokslininkai visą dėmesį skirs vienai iš opiausių šių dienų problemų - klimato atšilimo tyrimams. Projekto partnerė „Schndeider Electric“ įsteigusi jau minėtą fondą „The Schneider Electric Foundation for Energy Sharing“ taip pat prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo pasiūlydama novatoriškus produktus ir sprendimus, kurie padeda mažinti anglies dvideginio išmetimą į aplinką. „Tai nėra pirmas mūsų projektas, kuriame spręstume aplinkos taršos mažinimo problemas. Mūsų įgyvendinamų projektų dėka kasmet į aplinką išmetama 50 tūkst. tonų CO2 mažiau nei paprastai. Dalyvavimas šiame projekte mums yra kartu ir iššūkis, ir galimybė įtvirtinti savo, kaip socialiai atsakingos įmonės, pozicijas. Mūsų ir projekto partnerių požiūriai apie klimato atšilimo problemą bei siekis mažinti CO2 išmetimo į aplinką kiekį visiškai sutampa, tad kodėl nesuvienijus pajėgų siekiant dabartinės klimato situacijos gerinimo? Be to, tai pirmas kartas „Schneider Electric“ istorijoje, kai kompanijos gaminami produktai naudojami tokiose ekstremaliose sąlygose – esant -40 C° temperatūrai ir valdomi jie nuotoliniu būdu“ - sako Jean-Pascal Tricoire, kompanijos „Schneider Electric“ vadovas. „Princess Elisabeth“ reikalingą energiją gauna naudodama gamtines stichijas – vėją ir saulę. Tyrimų stoties priekyje ir gale yra pastatyti aštuoni vėjo generatoriai, kiekvienas iš jų gamina 6 kW energijos, t.y. visi 8 generatoriai pagamina 48 kW. Stoties stogas bei išorinės sienos padengtos saulės foto-galvaninėmis plokštėmis, kurios iš viso užima 109,5 m² ploto. Dar 270 m² ploto tokių pat plokščių yra ant šalia stoties esančių uolų, kurios pagamina 50,6 kW energijos. Vėjo ir saulės sukurta energija yra saugoma specialiose baterijose, įrengtose pačiame stoties centre.

Tyrimų stoties „Princess Elisabeth“ pagrindinės sistemos (vandentiekio, ventiliacijos, bioreaktoriai ir energijai saugoti skirtos specialios baterijos) įrengtos pastato viduryje, pagrindiniame aukšte. Visas stoties pastatas apšildomas naudojant sistemą, kuri apjungia pasyvią saulės bei generatorių sukuriamą energiją. Šiam procesui sistema naudoja stoties centro, kuriame sukaupti visi energijos šaltiniai, kompiuterių, apšvietimo ir net stotyje dirbančių žmonių išskiriamą šilumą.

Antarktida – viena atšiauriausių pasaulio vietų, kur bet koks darbas vyksta ekstremaliomis sąlygomis. Tyrimų stotis suprojektuota taip, kad dirbti būtų galima ir pačiomis blogiausiomis oro sąlygomis. 700 m² plotą užimančioje stotyje iš viso gali dirbti iki 20 žmonių. Dviejų aukštų pastate yra įrengti visi patogumai: pirmame aukšte – virtuvė, vonios kambarys, laboratorija ir saugojimo zona, antrame – bendras poilsio kambarys, 3 miegamieji, medicinos ir kontrolės punktai, bei darbo kambariai. Garažas pastatytas už bazės ribų. Jis skirtas įvairioms mašinoms (sniego motociklams, traktoriams) bei kitoms priemonėms saugiai laikyti.

Antarktidoje esančios oro sąlygos reikalauja ir specialių architektūrinių bei šildymo sistemų sprendimų. Stoties sienos pagamintos iš 9 sluoksnių: nerūdijančio plieno, vandeniui atsparios silikoninės medžiagos, suklijuotų medienos plokščių bei kitų šiuolaikinių medžiagų. Pagaminti specialūs langai, kurie įstiklinti dviem dvigubomis stiklo plokštėmis su oro tarpu

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)