JAV praranda mokslo tyrimų lyderės pozicijas  (8)

Jungtinės Valstijos praranda mokslinių tyrimų lyderės pozicijas – dėl jų vis sėkmingiau kovoja Azijos regiono šalių mokslininkai, teigiama JAV Nacionalinio mokslo fondo ataskaitoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiame dokumente fondo ekspertai vertina dabartinę mokslinių tyrimų ir inžinerinių pasiekimų būklę visame pasaulyje. Informacija apie mokslo ir inžinerijos plėtrą kartą per 2 metus pateikiama JAV prezidentui ir Kongreso nariams.

Ataskaita remiasi keliais vertinimo kriterijais – ekspertai nagrinėja, kiek mokslininkų publikacijų skelbiama moksliniuose žurnaluose, kokią dalį nacionalinėje ekonomikoje užima aukštųjų technologijų gaminiai, kiek šalyje registruojama išradimų. Šie ir kiti statistiniai duomenys leidžia įvertinti JAV pozicijas viso pasaulio moksle.

Naujausios Nacionalinio mokslo fondo ataskaitos autoriai priėjo išvadą, kad per paskutiniuosius 10 metų Azijos šalys padidino aukštųjų technologijų produkcijos gamybą, tuo tarpu JAV ji liko nepakitusi. Kai kuriose šalyse aukštųjų technologijų gamybos augimas jau yra kelis kartus didesnis, nei Amerikoje. Pasauline investicijų į pažangias gamybos technologijas lydere tapo Pietų Korėja.

Ataskaitoje teigiama, kad pastaraisiais metais Azijos šalyse išduodama vis daugiau patentų. Šiuo požiūriu pirmauja Taivanas ir Pietų Korėja.

Nors pagal mokslinių publikacijų skaičių JAV ir toliau pirmauja pasaulyje, tačiau ji sulaukė rimto konkurento. Tai Kinija. Šiuo metu 8 proc. visų mokslinių žurnalų publikacijų autoriai – Kinijos mokslininkai. Dar 1995 m. kinų mokslininkų publikacijų dalis tesudarė 2 proc. Be to, pastebima dar viena tendencija – jei JAV mokslininkų darbai skelbiami įvairių mokslo šakų žurnaluose, tai kinų mokslininkai didžiausią dėmesį skiria gamtos mokslų sričiai, tarp jų chemijos, fizikos ir biologijos šakoms.

Ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į naują Azijos šalių mokslo ir technikos plėtros prioritetą – kosmoso technologijas. 2003 m. Kinija tapo trečiąja šalimi pasaulyje, pasiuntusia žmogų į kosmosą. 2007 m. Kinija sėkmingai paleido Mėnulį tyrusį palydovą, kuris veikė jo orbitoje 16 mėnesių. 2009 m. pirmąją savo raketą su dirbtiniu Žemės palydovu į kosmosą paleido P. Korėja. Nors dėl techninių problemų ši misija nebuvo sėkminga, šių metų gegužę ši šalis vėl bandys paleisti savo pirmąjį palydovą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)