"Ekstremali chirurgija": trachėja jūsų rankoje  (4)

Rankoje išauginta trachėja yra dar vienas ekstremalios chirurgijos pavyzdys, kurių pastaruoju metu sulaukiama vis daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgė pacientė Linda de Croock neįprastu būdu gavo tai, ko jai labai reikėjo. Moteriai prieš 25-eris metus autoavarijoje buvo sutraiškyta gerklė. Todėl Linda visą tą laiką turėjo nešioti implantuotus metalinius stentus, pavadavusius trachėją.

Medicinos pažanga ir medikų inovatyvumas leido jiems atlikti „ėjimą žirgu". Į moters ranką buvo implantuota donoro trachėja, apgaubta jos pačios audiniu, paimtu iš skruosto, o implantas prijungtas prie pacientės kraujotakos sistemos, kad donoro ir recipiento audiniai suaugtų. Po dešimties mėnesių trachėja buvo perkelta iš rankos į moters gerklę.

Kaip teigiama žurnale „New England Journal of Medicine", praėjus metams po unikalios operacijos, pacientė jaučiasi gerai. Kadangi trachėją dabar gaubia jos pačios audiniai, moteriai nebereikia vartoti vaistų - imunosupresantų, slopinančių svetimkūnio atmetimo reakciją.

Panaši trachėjos operacija buvo atlikta 2008 metais Ispanijoje gyvenančiai kolumbietei Claudia Castillo - apie tai galite paskaityti šiame straipsnyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)