Naujas vaistas kovai su vėžiu  (7)

Atrodo žengtas dar vienas žingsnis kovai su bjauria liga – vėžiu. Kalifornijos universiteto darbuotojai identifikavo naują, veiksmingą vaistą kovai su šia liga. Vaistas išskirtas iš nuodingų mėlynai-žalių (angl. „blue-green“) dumblių, rastų Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai skelbia, jog jie aptiko struktūriškai unikalų mišinį, kuris efektyviai kovoja su vėžiu. Numanoma, jog panaudojant nanotechnologijas, šį mišinį (be toksinių savybių) bus galima pritaikyti kovai su vėžiniais augliais.

Vaistas, vadinamas ScA (angl. „somocystinamide A“), aptiktas Majuscula bakterijoje. Unikalusis junginys, buvo išbandomas „in vitro“(tyrimai laboratorijose) ir „in vivo“(tyrimai su gyvūnais). Rezultatai parodė, jog vaistas neleidžia susidaryti kraujagyslėms, kurios maitina navikus, bei įtakoja naviko augimą.

Šis vaistas toks efektyvus, jog vos trys gramai sugebėtų užmušti tiek vėžinių ląstelių, kiek tilptų į normalaus dydžio baseiną. ScA stuktūra yra gana nesudėtinga, todėl mokslininkai gali ją atkurti. Apskritai, tai galingiausias kada nors rastas mišinys kovai su vėžiu. Netrukus tikimasi rasti daugiau panašiom savybėm pasižyminčių junginių, nes vien tik nuo Majuscula bakterijos tyrėjai paėmė daugiau kaip 250 unikalių junginių. Neaišku, kiek ScA yra gamtoje, bet aišku, jog jo ateityje jo pritrūkti netūrėtų, nes mokslininkams pavyko jį pagaminti tiesiog laboratorijoje.

Parengė: Evaldas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)