Tendencijos Europos biotechnologijos išsimokslinime ir darbo rinkoje  (0)

Pasak D.Bennett, Europos Biotechnologijos federacijos generalinio sekretoriaus, biotechnologijos srityje įgyta specialybė siūlo daug karjeros galimybių. Įgytos žinios gali būti pritaikytos universitetuose(mokymui), tyrimams, įvairiose kompanijose ir pan.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biotechnologijos yra panaudojamos trijuose svarbiausiuose sektoriuose. Vadinamoji “raudonoji” biotechnologija apima sveikatos priežiūrą, vaistų, tiek žmonėms, tiek  gyvūnams, kūrimą bei gamybą. Antrasis sektorius vadinamas “žaliąja” biotechnologija yra naudojama maisto pramonėje bei žemės ūkyje siekiant didinti augalų įvairovę ir mažinti cheminių medžiagų vartojimą. “Baltoji” biotechnologija siejama su mažesne tarša ir energijos sąnaudomis pramoniniams procesams bei produktams.

Biotechnologijų kompanijas galima suskirstyti į du pagrindinius tipus: mažos, dažniausiai vystančios novatorišką mokslą (angl.“upstream”) bei aprūpinančios tyrimais antrąjį kompanijų tipą – dideles kompanijos, neretai tarptautines (angl.”downstream”).

Dažniausiai mažosios komapanijos kuriamos tam tikram laikui, siekiant išrast kokį nors naują tyrinėjimo metodą ar ką nors panašaus. Pasiekus tikslą, licenzija, suteikianti teisę naudoti jų metodą, yra parduodama stambesnei kompanijai (angl. “downstream”). Taigi didelės kompanijos savotiškai tampa priklausomos nuo mažųjų.

Tačiau ir mažoje ir didelėje įmonėje darbo reikalavimai biotechnologams yra labai panašūs bei aukšti. Kompanijos visada ieško gerų, gebančių prisitaikyti specialistų, nes mokslas “nestovi vietoje” ir kompanijai negalima atsilikti nuo pasikeitimų, naujų žinių, bei metodų pritaikymo būdų. Biotechnologija apima labai daug disciplinų: nuo biologinių mokslų tokių kaip virusologija, bakteriologija iki skaičiavimo mokslų ir net filosofijos ar ekonomikos. Tad prie vieno projekto dirba įvairių specialybių atstovai, todėl kiekvienas turi sugebėti dirbti ir multidrausminėse komandose. Taip pat kiekvienas biotechnologas turi turėti žinių pagrindus apie patentavimą, biosaugą ir finansavimą.

Biotechnologijos sričiai reikia kompetetingų įvairių sričių specialistų. Taip sukuriama daug darbų vietų. Kaip jau minėjome, šioje srityje dirba daug skirtingų specialybių žmonių. Pavyzdžiui, klinikiniuose tyrimuose dirba tyrimo vadybininkai, analitikai, statistikai ir netgi reguliavimo reikalų specialistai. Finansinės paslaugos, pateiktos investicinių brokerių ar analitikų, suprantančių biotechnologiją, yra labai svarbios sėkmingoms biotechnologijos kompanijoms. Kompanijoms reikia specialistų visuomeniniams ryšiams, marketingui, rinkos tyrimams, technologijoms ir konkurentų vertinimams, tačiau taip pat suprantančių biotechnologijos prasmę. Šiuo metu viskam galimybės tik auga, kadangi biotechnologija tampa vis plačiau panaudojama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: