JAV išrastas būdas, kaip radiaciją tiesiogiai paversti elektra  (9)

Medžiagos, radiaciją verčiančios elektra, gali atversti naują puslapį kosmoso ar netgi antžeminių transporto priemonių istorijoje. Nors iki praktinio technologijos pritaikymo dar toli, bet ateities perspektyvos atrodo visai šviesios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektra kosmose įprastai gaminama branduolinę energiją naudojant kaitinti garams, kurie suka turbinas, kuriančias srovę. Tačiau nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pradžios JAV ir Sovietų sąjungos mokslininkai pradėjo naudoti tam tikrų savybių turinčias medžiagas, kurios reakcijų kuriamą šilumą paverčia elektra.

Karščiui sukurti vis tiek reikia branduolinės energijos, tačiau specialios medžiagos sėkmingai pakeitė garus ir turbinas, todėl elektrą gaminančios sistemos sumažėjo ir supaprastėjo. Bėda ta, kad termoelektrinės medžiagos yra labai neefektyvios.

JAV mokslininkai dabar teigia sukūrę naujo tipo medžiagas, kurios elektrą išgauna nebe iš branduolinių reakcijų kuriamos šilumos, o iš sklindančios radiacijos. Nustatyta, kad šios medžiagos sukuria iki 20 kartų daugiau elektros energijos nei termoelektrinės medžiagos.

Naujųjų medžiagų pagrindą sudaro sluoksniai su anglies nanovamzdeliais, kurie pripildyti aukso. Patys vamzdeliai savo ruožtu yra apsupti specialia kristaline medžiaga – ličio hidridu. Radioaktyvios dalelės, susidūrusios su auksu, pažeria aukštos energijos elektronų lietų. Šie pereina vamzdelius kiaurai ir patenka į ličio hidridą, iš kur jau juda į elektrodus ir kuria elektros srovę.

Nanovamzdelių sluoksniai tinka naudoti tiek su savaime skylančiomis radioaktyviomis medžiagomis, tiek jungiant tiesiogiai prie branduolinio reaktoriaus. Tokiomis medžiagomis paremti varikliai būtų pakankamai galingi ir lengvi, kad tiktų pačioms įvairiausioms transporto priemonėms, pradedant automobiliais ir baigiant tarpplanetiniais zondais.

„Manau, kad šis darbas yra novatoriškas ir gali turėti didelės įtakos branduolinės energijos ateičiai“ – mokslininkų pasiekimą vertina JAV Energijos departamento atstovas Deividas Postonas. Tačiau ir jis, ir naująsias medžiagas kuriantys specialistai sutinka, kad elektros gamybos iš radiacijos koncepcijai išbaigti reikės mažiausiai 10 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)