Išbandytas milžiniškos galios lazeris  (3)

Mičigano universiteto (University of Michigan) fizikai išbandė neįtikėtinos galios, bet labai trumpus impulsus generuojantį lazerį. „ Jeigu būtų galima į kosmosą patalpinti milžinišką lęšį ir visą Saulės šviesą, krentančią į Žemę, sufokusuoti šiame lęšyje, o gautą spindulį nukreipti į vieną vienintelę smiltelę – jūs gautumėte tokį šviesos intensyvumą, kuris sukuriamas mūsų lazeryje“, - populiariai naujojo išradimo galimybes aiškina mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujasis lazeris HERCULES (High Energy Repetitive CUos Laser System, t.y. „Ultragreitosios optikos centro impulsinis didelės galios lazeris“ – CUOS) sukūrė 300 TW (teravatų) galios spindulį.

Tai apytiksliai 100 kartų didesnė galia, nei visų Žemėje veikiančių elektrinių suminis galingumas. Reikia įvertinti dar ir tai, jog lazerio spindulys buvo sufokusuotas į 1.3 mikrometrų diametro šviesos spindulį. Tad bendras galios tankis pasiekė 20 milijardų trilijonų vatų į kvadratinį centimetrą.

Tiesa, tokios galios impulsas truko viso labo 30 femtosekundžių (femto yra lygus daugikliui 10^-15 arba kitaip sakant 1 000 kartų trumpiau nei pikosekundė, arba 1 000 000 kartų trumpiau nei nanosekundė).

Karl Krushelnick, vienas iš išradėjų, universiteto spaudos pranešime tvirtino, jog „nežino kitos vietos visoje Visatoje, kur būtų spinduliuojama intensyvesnė šviesa“. Tiesa, čia jau diskusinis klausimas su astrofizikais.

Mokslininkai pabrėžia, jog HERCULES generuojamas lazerio spindulio intensyvumas yra bent 100 kartų didesnis už bet kokio kito dabartinio lazerio galimybes. Kurgi naujasis lazeris bus pritaikomas? Mokslininkai tikisi, jog jis padės tyrimuose, tobulinant radiacinius vėžio gydymo metodus ir atliekant kitus mokslinius tyrimus.

Kita svarbi HERCULES savybė – jo didelis impulsų generavimo dažnis. Pilnos galio impulsą jis sugeba pakartoti kas 10 sekundžių, kai tuo tarpu kiti super didelės galios lazeriai impulsus generuoja kas minutę ar net kas valandą.

Tiesa, HERCULES nėra visiškai naujas gaminys. HERCULES iš esmės yra didelė sistema, užimanti kelis kambarius (viena iš jo dalių, stiprintuvas, pavaizduotas iliustracijoje), kurią Mičigano universiteto fizikai tobulina ir konstruoja jau kelerius metus. 2004 metais HERCULES pasiekė 40 TW galią, o štai dabar – vėl naujas rekordas.

Nors naujieji HERCULES pasiekimai yra tikrai stulbinantys, tačiau jau po metų jis gali sulaukti rimto konkurento - National Ignition Facility projektuojamo lazerio, kuris generuos 20 nanosekundžių trukmės ir 500 trilijonų vatų (arba kitaip - 500 TW) galios impulsus. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)