Pirmojoje privačioje misijoje į Mėnulį varžysis jau 10 komandų  (15)

Pats laikas vėl prisiminti X Prize fondo ir Google kompanijų organizuojamą konkursą Mėnulio šturmui. Pamenate, jo esmė ta, kad konkurse dalyvaujanti privati kompanija turi sukonstruoti mėnuleigį ir nuskraidinti jį į Mėnulį. Priklausomai nuo to kaip seksis – labai gerai ar tik gerai, žadamas prizinis fondas svyruoja nuo 20 iki 30 milijonų dolerių. Prieš kelis mėnesius rašėme, jog atsirado pirmasis dalyvis, o dabar Google Lunar X PRIZE konkurso organizatoriai pranešė, jog Mėnulio šturmui registravosi net 10 kompanijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie patį konkursą galite išsamiau paskaityti čia. Konkursą vykdančiojo fondo X Prize vadovas daktaras Peter Diamandis pranešė, jog paraiškas pateikė jau 10 dalyvių. Įvertinant tai, jog konkursas sudėtingas, o nuo paskelbimo datos praėjo viso labo pusmetis, tai tikrai labai geri rezultatai. Diamandis pažymėjo, jog kai kuriuose kituose fondo rengtuose konkursuose, per pusmetį atsirado tik 2 pretendentai.

Taigi, dabartinis dalyvių sąrašas yra toks:

  • Pirmuoju rimtu pretendentų įveikti iškeltas sąlygas ir tapti Google Lunar X PRIZE konkurso nugalėtoju pasiryžo internacionalinė komanda Odyssey Moon. Apie šią komandą mes jau rašėme šioje naujienoje.
  • Astrobotic Technology — komandą sudaro CMU universiteto mokslininkai ir Raytheon kompanijos specialistai. Lyderis —William “Red” Whittaker. Reikia pažymėti, jog tai jo automobiliai užėmė antrą ir trečią vietas automobilių-robotų lenktynėse DARPA Grand Challenge 2005, vykusiose dykumoje. O pernai būtent jo komanda tapo robotų-automobilių miesto lenktynių DARPA Urban Challenge 2007 nugalėtojais. Planuojamas mėnuleigio aparatas - Red Rover/Artemis Lander.
  • Team Italia — italų komanda, kuriai vadovauja profesorius Amalia Ercoli-Finzi iš Milano politechnikos instituto (Politecnico di Milano). Komanda sudaryta iš keletos universitetų ir institutų entuziastų ir aerokosminės kompanijos Apennin. Mėnuleigis — Ascensio Machinae Ad Lunam Italica Arte — AMALIA.
  • Micro-Space — kompanija iš Kolorado. Komandos lyderis — fizikas Richard Speck. Aparatas — TBD.
  • Southern California Selene Group (SCSG) — grupei vadovaujantis inžinierius Harold Rosen apjungė bendras kelių aerokosmoso srities specialistų pajėgas iš įvairių JAV institutų ir kompanijų. Aparatas — Spirit of Southern California.
  • FredNet — tarptautinė komanda, kuriai vadovauja amerikietis kompiuterių specialistas Fred J. Bourgeois, III. Komandos mėnuleigio pavadinimas dar nesugalvotas.
  • Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association (ARCA) — Rumunijos organizacija, apjungusi privačių „kosmoso užkariautojų“ jėgas. Lyderis - Dumitru Popescu. Aparatas — European Lunar Explorer — ELE.
  • LunaTrex — amerikiečių komanda, sudaryta iš keleto privačių asmenų ir įvairių JAV universitetų ir kompanijų specialistų. Vadovas — Pete Bitar. Aparatas — Tumbleweed.
  • Quantum3 — dar viena amerikiečių komanda, sudaryta iš kosminės įrangos specialistų. Vadovas —Paul Carliner. Aparatas — Moondancer.
  • CHANDAH — sanskrito kalba žodis reiškia „Mėnulis". Tačiau pati komanda yra amerikietiška. Įdomu tai, jog kol kas tai komanda iš vieno žmogaus. Ją užregistravo indų kilmės dėstytojas Adil Jafry, daug metų dirbantis JAV. Nors kol kas jis nesubūrė specialistų ir programuotojų komandos, tačiau pasinaudodamas savo organizatoriaus talentu tikisi greitai tai padaryti. Aparatas — Shehrezade.

Taigi, nors daugiausia komandų yra iš amerikos, visgi išbandyti jėgas sumanė net ir nelabai "kosminių" valstybių entuziastai - italai ir rumunai. Gal ir lietuviams nepamaišytų išbandyti savo potencialą?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: