Į Žemę nepataikė dar vienas asteroidas  (9)

Naktį iš vasario 4-osios į 5-ąją pro Žemę praskriejo dar vienas nedidelis asteroidas. Kitaip negu plačiai pasaulio žiniasklaidoje „išreklamuotas“ sausio 28-osios asteroidas 2007 TU24, pralėkęs pro Žemę už daugiau kaip 0,5 mln. km, pastarasis asteroidas, pavadintas 2008 CT1, kosminiais masteliais prašvilpė visiškai arti – vos už 135 tūkst. km – t. y. tris kartus arčiau negu Mėnulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Asteroidas buvo atrastas tik prieš dvi dienas iki praskriejimo, vasario 3 d., taigi, jei kiltų grėsmė, jokių saugos priemonių imtis jau būtų neįmanoma. Laimei, šis asteroidas nebuvo didelis – astronomų vertinimu jo skersmuo buvo maždaug 8-15 m., todėl globalinės katastrofos toks „akmenukas“ nebūtų sukėlęs. Kita vertus, net ir palyginti nedideli „siuntinukai“ iš kosmoso gali pridaryti nemažai žalos pataikę į tankiai gyvenamus rajonus. Pavyzdys – pernai rugsėjo 15 d. į Titikakos ežero (Peru) pakrantę smogęs vos 0,2–2,0 m dydžio meteoritas, kuris išmušė apie 13 m skersmens duobę. Mokslininkai mano, kad ir garsusis Tunguskos meteoritas tebuvo maždaug 35 m dydžio akmuo, sprogęs kelių kilometrų aukštyje ir išguldęs mišką kelių tūkstančių kvadratinių kilometrų plote.

Asteroidas buvo atrastas LINEAR (Lincoln Near Earth Asteroid Research) projekte dirbančiu automatiniu teleskopu, įrengtu JAV Naujosios Meksikos valstijoje. Šiame projekte, specialiai skirtame Žemei pavojingų kosmoso kūnų paieškoms, jau atrasta apie 70 proc. iki šiol žinomų artimų Žemei kosminių objektų.

Koks tolimesnis 2008 CT1 likimas, kol kas neaišku. Sprendžiant iš jo orbitos, jis vėl turėtų priartėti prie Žemės maždaug 2041 m., tačiau gali būti, kad dar anksčiau jis atsitrenks į Merkurijų.

Na, o apie sausio 28-aja pro Žemę pralekusį asteroidą 2007 TU24 galite paskaityti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)