Smegenyse agresija vertinama kaip atlygis  (0)

Šie nauji tyrimai pirmą kartą atskleidžia, kodėl mes linkę peštis ir mėgstame agresyvias sporto rūšis, pavyzdžiui, boksą ar futbolą. Tyrimo rezultatai pasirodė internetiniame „Psychopharmacology“ žurnalo numeryje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Agresija pastebima tarp visų stuburinių gyvūnų ir yra būtina kovoje dėl partnerio, teritorijos bei maisto. Nustatėme, kad kaip atsakas į agresiją smegenyse yra suaktyvinama atlygio grandinė. Čia svarbų vaidmenį atlieka dopaminas“, – sakė Craigas Kennedy‘is, specialiosios pedagogikos ir pediatrijos profesorius.

„Yra žinoma, kad dopaminas gaminasi kaip atsakas į paskatinamuosius stimulus, tokius kaip maistas, seksas ar piktnaudžiavimas narkotikais. Dabar pastebėjome, kad jis taip pat gaminasi agresyvaus elgesio metu ir skatina agresiją“, – aiškino Maria Couppis, kuri šia tema parašė daktaro disertaciją Vanderbilto universitete.

Eksperimentų metu pora pelių, patinas ir patelė, buvo laikomi viename narve, o penkios svetimos pelės buvo kitame narve. Patelė laikinai buvo pašalinta ir į jos vietą patalpinta viena iš svetimų pelių. Tai sukėlė agresyvią patino reakciją. Jis kandžiojosi, „boksavosi“, grėsmingai judino uodegą ir stojosi šonu. Patinas buvo išmokytas nosimi paliesti mygtuką, kuris atidarydavo dureles ir įsibrovėlis vėl buvo įleidžiamas. Tada narvo šeimininkas demonstruodavo agresyvų elgesį. Mygtukas į narvą būdavo įdedamas vieną kartą per dieną, ir šeimininkas be perstojo jį spausdavo. Iš to daroma išvada, kad agresyvus susidūrimas jam yra tarsi atlygis. Kuomet narvo šeimininkui buvo duota vaistų, slopinančių dopamino receptorius, jis nustojo taip dažnai reikalauti įleisti įsibrovėlį.

Kito eksperimento metu pelėms taip pat buvo duota dopamino receptorius slopinančių vaistų ir stebimi jų judesiai atvirame narve. Jokių judesių pokyčių nebuvo užfiksuota. Taip buvo įrodyta, kad vaistas nesukelia bendro mieguistumo. Anksčiau tokia kontrolė nebuvo atliekama ir klaidindavo mokslininkus. Šie rezultatai pirmą kartą parodė dopamino receptorių svarbą atsako į agresiją metu.

„Eksperimentai mums padėjo suprasti, kad tiriamieji individai tyčia sieks agresyvaus susidūrimo vien dėl to, kad tai teikia malonumą. Tai pirmas kartas, kai įrodyta, jog agresija be kitų veiksnių gali motyvuoti, o gerai žinomas teigiamas veiksnys – dopaminas, atlieka svarbų vaidmenį“, – sakė C. Kennedy‘is.

Žinių šaltinis: Melanie Moran, Vanderbilto universitetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)