Gali išnykti vaistiniai augalai  (0)

Daugiau kaip 50 proc. receptiniuose vaistuose esančių cheminių preparatų pirmiausia buvo aptikti augaluose. Tačiau dabar vaistiniams augalams kelia grėsmę per didelis jų rinkimas bei miškų kirtimas. Tyrėjai įspėja, kad ateityje rasti vaistų nuo vėžio ar ŽIV gali ir nepavykti, nes jau nebebus reikiamų vaistinių augalų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimams vadovavusi grupė, atstovaujanti 120 šalių botanikos sodams, apklausė 600 narių bei universitetų ekspertų grupių vadovus. Nustatyta, kad gali išnykti net 400 augalų. Vienas tokių augalų yra kukmedis, kurio žievė bene plačiausiai pasaulyje naudojama vaisto nuo vėžio – paklitakselio (packlitaxel) – gamyboje. Kitas augalas – tai Namibijoje auganti Hoodia, dominanti farmacijos bendroves, siekiančias sukurti vaistą, padedantį numesti svorio. Šis augalas praktiškai baigia išnykti. Taip pat gali išnykti ir beveik pusė pasaulio magnolijų rūšių. Magnolijose yra cheminio preparato honokiolio, naudojamo tradicinėje Kinijos medicinoje gydant vėžį bei širdies ligų profilaktikai. Dėl per didelio rinkimo gali išnykti ir rudeninis vėlyvis, kuris naudojamas gydant podagrą bei padeda kovoti su mažakraujyste. Be to, rudeninis vėlyvis dėl savo gražių žiedų ypač populiarus sodininkystės versle.

Nemažai cheminių preparatų, esančių išnykstančiuose augaluose, dabar sukuriami laboratorijose. Tačiau ekspertai įspėja, kad augalų išnykimas gali turėti liūdnų padarinių besivystančių šalių gyventojams, nes beveik 5 mlrd. planetos gyventojų gydymui vis dar naudoja įvairius augalus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)