Apmokytos žiurkės gali aptikti sprogmenis ir tuberkuliozę  (0)

Apytiksliais vertinimais kasmet nuo minų žūva 15-20 tūkstančių žmonių. Kaip jas aptikti ir nukenksminti - dilema, su kuria susiduria dauguma post-konfliktinių pasaulio regionų. Tačiau tikėtina, kad tyrinėtojas Bartas Weetjens'as rado vieną galimų sprendimų - minas pagal jų kvapą sėkmingai gali rasti apmokytos gambinės žiurkėnžiurkės (lot. Cricetomys gambianus). Šie gyvūnai taip pat gali aptikti tuberkuliozės židinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas tradicinių minų aptikimo būdų - naudoti šunis. Tačiau toks apmokytas šuo yra gan brangus - norint jį išauginti ir apmokyti, tenka išleisti vidutiniškai apie 60-70 tūkstančių litų - tokios pramogos dauguma atsilikusių pasaulio valstybių sau leisti negali. Tyrinėtojas sprendimą rado intuityviai. Jam į rankas pateko straipsnis, kuriame buvo rašoma, jog smiltpeles galima ištreniruoti, kad jos atskirtų kvapus. Tačiau šie gyvūnai yra per daug nepastovūs. Dėl to Weetjens'as ėmėsi treniruoti gambines žiurkėnžiurkes - iki trijų-keturių kilogramų sveriančias ir sunkiai prijaukinimui pasiduodančias žiurkių giminaites. Tyrimai buvo pradėti turint trisdešimt gyvūnų, iki šiol apmokyta 120 "žiurkių-herojų", ir 23 jų tarptautinė organizacija ICBL (International Campaign to Ban Landmines) sertifikavo kaip lygiavertes šunims pagal jų efektyvumą aptinkant minas. Panašumai tarp gyvūnų nesibaigia ties sertifikavimu. Kai kurias žiurkes, kaip ir šunis, galima apmokyti lengviau nei kitas. Žiurkei pilnai apmokyti minų paieškai reikia 10-12 mėnesių. Jos apmokomos analogiškais metodais, ir treniruotes sėkmingai įveikia vidutiniškai viena iš keturių "studenčių". Žiurkės sprogmenų buvimo vietą paprastai nurodo nosimi - laiko ją ties ta vieta ilgiau nei penkios sekundės. Kai kurios sprogmenis taip pat nurodo krapštydamos žemę arba sukdamos ratus aplink tą vietą. Jų svoris per mažas, kad mina sprogtų.

Gyvūnus taip pat planuojama pasitelkti tuberkuliozės tyrimuose, nes jų logistiniai privalumai gerokai pranašesni už tradicinius metodus. Dėl tuberkuliozės kasmet miršta 1,6 milijono žmonių. Preliminariuose testuose du gyvūnai aptiko 86% infekuotų testinių mėginių. Žinoma, pagal tikslumą jie neaplenks laboratorijos, tačiau žiurkės 40 mėginių gali patikrinti per septynias minutes - biochemikui tam prireiktų visos dienos.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: