Vitamino D trūkumas kenkia širdžiai  (0)

Harvardo medicinos universiteto tyrėjų komanda teigia, kad širdies ligų tikimybė ypač kyla žmonėms, kurių organizme trūksta vitamino D bei yra per aukštas kraujo spaudimas. Britanijos širdies fondo atstovas pažymi, kad siekiant ištirti vitamino poveikį širdžiai reikia surinkti daugiau informacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitamino D daugiausia gaunama būnant saulėje bei valgant riebią žuvį ir kiaušinius. Vyresnio amžiaus žmonės, nėščiosios ir visą kūną dengiančius drabužius dėvintys asmenys gauna nepakankamai vitamino D. Yra žinoma, kad nepakankamas šios medžiagos kiekis silpnina kaulus bei siejamas su daugine skleroze ir reumatiniu artritu.

1996 m. JAV pradėto tyrimo metu ištirti 1 700 žmonės, kurių amžiaus vidurkis – 59 metai. Nustatytas tyrime dalyvavusių žmonių vitamino D kiekis, ir šis kiekis stebėtas septynerius metus. Žmonėms, kurių vitamino kiekis kraujyje buvo mažesnis negu 15 nanogramų viename mililitre, du kartus didesnė grėsmė, kad ištiks infarktas. Didžiausia tikimybė susirgti širdies ligomis kyla žmonėms, kurių aukštas kraujo spaudimas bei trūksta vitamino D. Iš viso 28 proc. žmonių vitamino D kiekis buvo 15 ng/ml. Tik 10 proc. vitamino kiekis viršijo 30 ng/ml. Toks kiekis idealus, kad kaulai būtų stiprūs.

Anot tyrėjų, vitamino D receptoriai aptinkami širdies raumenyje ir kraujagyslių sienelėse, todėl mažas vitamino kiekis lemia širdies ligas. Tyrimui vadovavęs daktaras Thomas Wangas pažymi, kad reikės atlikti didelius tyrimus ir nustatyti, ar vitamino D trūkumo kompensavimas tikrai sumažina širdies ligų riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)