Sukurtas jutiklis, nustatantis po tvarsčiu esančios žaizdos būklę  (2)

Kasdieniniai žaizdų perrišimai medicinos įstaigose gali būti greitai pamiršta procedūra. Nors apskritai perrišimų išvengti nepavyks, tačiau su naujuoju jutikliu jie bus atliekami tik tada, kuomet to tikrai reikia. Dabar gydytojai nežinodami kaip gerai žaizda gyja, priversti dažnai nurišinėti tvarsčius ir žaizdą tikrinti vizualiai. Nors tai nėra patogu nei pacientui, nei medikams, gaunantiems papildomo darbo, tačiau iki šiol niekas nebuvo sumastęs kaip to galima išvengti. O pasirodo, labai nesudėtingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stratklaido medicininės įrangos instituto (Strathclyde Institute for Medical Devices)  mokslininkai sukūrė ganėtinai netradicinį jutiklį. Nedidelių matmenų (beveik pusė pašto ženklo dydžio) jutiklis tvirtinamas prie binto arba kitos tvarsčiams naudojamos medžiagos virš sterilaus tampono – tokiu atveju jis tiesiogiai neliečia žaizdos ir nesukelia papildomo skausmo. Norint išmatuoti tampono drėgnumą ir kitus naudingus parametrus jutiklį reikia prijungti prie specialaus komplekte esančio prietaiso.

Nepriklausomai nuo žaizdos rūšies, ji gyja geriausiai tuomet kai yra truputi drėgna – tokiu atveju nelieka papildomų randų ar paraudimų.

Jeigu jutiklis fiksuoja padidėjusi žaizdos drėgnumą, tai pirmieji signalai apie netinkamą organizmo apsauginių ląstelių funkcionavimą, padedantį žaizdą išlaikyti švarią. Tai gali reikšti infekcijos galimybę. Taip pat ir labai mažas žaizdos drėgnumas kalba apie netinkamą gijimo procesą. Abiem atvejais reikalinga profesionalaus mediko apžiūra.

„Sistema sukurta taip, jog gydytojai ir medicinos seserys galėtų stebėti gijimo procesą nekeičiant tvarsčio. Nuolatiniai perrišimai vargina žaizdą ir ji gali gyti ilgiau, tuo pačiu sukuriamas papildomas skausmas ir diskomfortas pacientui.“ – pasakoja instituto direktorė, profesorė Patricia Connolly.

Taigi, naujasis jutiklis ne tik sumažina gydytojų ir medicinos seselių darbą, bet leidžia be reikalo netrikdyti gijimo proceso. Vadinasi gijimas vyks žymiai greičiau.

Šiuo metu vykdomo naujosios sistemos klinikiniai tyrimai Škotijos valstybinėje ligoninėje (NHS Greater Glasgow and Clyde). Tyrimams tęsti Scottish Enterprise fondas skyrė 200 000 eurų paramą.

Sėkmės atveju tokia sistema Britanijos (tuo pačiu ir kitų valstybių) ligoninėms bus prieinama jau nuo kitų metų. O dar po kažkiek laiko galbūt ja džiaugsimės ir Lietuvoje.

Plačiau: Новый сенсор определяет состояние раны под повязкой

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: