Sukurtas būdas pigiai ir greitai gaminti medžiagas iš nanovamzdelių  (16)

Anglies vamzdeliai jau kurį laiką įvardijami kaip viena iš tų stebuklingųjų ateities medžiagų, turėsiančių žymios įtakos mūsų buičiai. Pasirodo, jog ta ateitis ne tokia tolima. CSIRO ir Teksaso Universiteto Dalase (JAV) mokslininkams pavyko sukurti tokį anglies nanovamzdelių pagrindu sudarytų "tekstlinių" lakštų gamybos būdą, kurio išeiga - iki septynių metrų per minutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, šis audinys taip pat yra nepaprastas: jis permatomas ir tvirtumu lenkia plieno lakštus. Gamybos metodas remiasi cheminiu anglies nanovamzdelių „miškų“ auginimu, kurie po to patys savaime sudaro reikiamą audinį primenančią struktūrą. Tyrinėtojai savo darbo rezultatus jau publikavo žurnale „Science“.

Anglies nanovamzdeliai turi daug pranašumų – labai atsparūs tempimui, lankstūs, gerai praleidžia elektros srovę ir šilumą, be to, iš jų galima pagaminti permatomas medžiagas. Lankstūs anglies nanovamzdeliai gali būti pinami į juostas, kuriomis galima perduoti elektros energiją, ir tuo pačiu jos penkis kartus tvirtesnės nei analogiški gaminiai iš plieno. Visos šios savybės seniai žadina įvairiausių pramonės šakų atstovų susidomėjimą, įskaitant elektroniką, automobilių pramonę, energetiką ir drabužių gamybą.

Iki šiol technologijos taikymas buvo gan ribotas, nes nebuvo sukurta pigaus ir našaus didelių anglies nanovamzdelių medžiagos lakštų gamybos metodo. Jei naujasis išradimas pasitvirtins, visai netolimoje ateityje turėtume sulaukti, jog plienas įvairiausiose konstrukcijose (įskaitant statybines) bus keičiamas naujos kartos medžiaga.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)