Mokslininkams pavyko nufilmuoti unikalias giliavandenes žuvis (Video)  (16)

Japonijos ir Jungtinės Karalystės tyrinėtojų grupei pasisekė nufilmuoti vietinės gyvūnijos gyvenimą 7703 metrų gylyje po vandeniu. Tyrimas buvo vykdomas Japonijos įlankoje. Be visų kitų daugiau ar mažiau įprastų giliavandenių gyvūnų į kadrą pateko ir žuvys – mokslininkų teigimu, tokiame gylyje dar niekam nėra tekę stebėti žuvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, dabartinis absoliutus moksliškai užfiksuotas žuvies pasiekiamas gylis yra 8 kilometrai – šis rekordas priklauso žuviai Abyssobrotula galatheae. Toks egzempliorius į mokslininkų rankas pateko 1970 metais, tačiau tuo metu vienintelis galimas tyrimo būdas buvo žuvies iškėlimas į paviršių. Deja, bet žuvis kelionės neatlaikė ir pas mokslininkus papuolė jau nugaišusi. O iki dabar gyvos žuvys buvo tirtos ir filmuotos gyliuose, nesiekiančiuose 7 km. Dabartinį filmavimą atliko giliavandenis tyrimų zondas, valdomas distanciniu būdu ir paleistas iš Japonijos mokslinių tyrimų laivo Hakuho-Maru. Zondas turi filmavimo kamerai pritaikytą specialų hermetinį skyrių su storu ir tvirtu stiklu, galinčiu atlaikyti 11 kilometrų gylyje esantį slėgį.

Mokslininkai pažymi, jog aptiko ne pavienes Pseudoliparis amblystomopsis žuvis, o jų būrelį, susidedantį iš 17 individų. Todėl biologai mano, jog šios žuvys gali gyventi šeimyninėmis grupėmis ir netgi demonstruoti tam tikrą „tėvišką“ rūpestį savo gentainiais.

Mokslininkus taip pat nustebino didelis žuvų aktyvumas. Iki šiol vyravo nuomonė, jog tokiame gylyje žuvis turėtų elgtis flegmatiškai, taip taupydamos reikalingą energiją. Tačiau šie gyvūnai paneigė tokias prognozes ir aptikę „savo pietus“ labai energingai juos "sušveisdavo".

Mokslininkai tikisi, jog šis atradimas nebus paskutinis ir dar 2009 metais jiem pasiseks surasti žuvų dar didesniame gylyje. Sekanti projekto HADEEP, skirto giliavandenių gyvūnų tyrimui, ekspediciją vyks 2009 metų kovo mėnesį ir jos metu mokslininkai tyrinės vandenyną 6-9 kilometrų gylyje.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: