Nustatyta, kad išvyniojama lipni juosta skleidžia Rentgeno spindulius (Video)  (6)

Praėjus vos dviems savaitėms po Nobelio premijos įteikimą už teorinius subatominių dalelių tyrimus, fizikai paskelbė stebėtiną atradimą, susijusį su daug įprastesne medžiagos forma - lipnia juosta. Pasirodo, jog jei populiari klijavimo priemonė išvyniojama nuo ritinėlio vakuuminėje kameroje, ji skleidžia rentgeno spindulius. Mokslininkams šių spindulių netgi pakako rankos piršto rentgenogramai padaryti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas gi galėjo pagalvoti? Pasirodo, jau daugiau kaip prieš 50 metų keletas Rusijos mokslininkų publikavo tyrimus, kurių metu buvo gauti rentgeno spinduliai, nuklijuojant lipnią juostelę nuo stiklo paviršiaus. Tačiau naujausio tyrimo bendraautoriai teigia, jog jie pademonstravo, kad tokiu būdu galima gauti didelį kiekį šios spinduliuotės. „Mes labai nustebome. Nulupant juostelę buvo galima išgauti neįprastai didelę galią“, vėliau sakė eksperimente dalyvavęs Kalifornijos Los Angeleso Universiteto (UCLA) mokslininkas Juan'as Escobar'as. Jis daro prielaidą, jog atlikus kai kuriuos patobulinimus, šio proceso pagrindu būtų galima sukurti nebrangias rentgeno spindulių mašinas, skirtas greitosios pagalbos medikams arba toms vietovėms, kuriose nėra elektros tiekimo - juk juostelę nuo ritinėlio nuplėšti būtų galima naudojant vien tik žmogaus jėgą. Mokslininkai jau padavė paraišką tokių įrenginių patentui gauti. Eksperimento metu speciali mašina 1,2 metro per sekundę greičiu nuplėšė įprastinę lipnią juostelę vakuuminėje kameroje. Toje zonoje, kur plėvelė atsiklijuodavo nuo paviršiaus, buvo užfiksuoti greiti rentgeno spindulių impulsai, kurių kiekvieno trukmė siekė apie vieną milijardinę sekundės dalį. Efektas aiškinamas taip: nuplėšimo metu iš ritinėlio elektronai peršoka į atplėšto juostelės lipnų paviršių; jų nuskriejamas atstumas yra maždaug vienas mikrometras; šiems elektronams atsitrenkus į lipniąją pusę, jie yra sulėtinami, o pats stabdymo procesas verčia juos skleisti spindulius.

Taigi kiek gi tai yra kenksminga nieko neįtariantiems juostelių vartotojams? Escobar'as pastebi, jog įprastiniame ore, kuriuo mes kvėpuojame, nesukuriama jokia spinduliuotė. Rentgeno spinduliams gaminti juostelę būtina patalpinti į vakuumą, o tai tikrai nėra dažnai mūsų gyvenime pasitaikanti aplinka. „Jei rengiatės išvynioti juostelė vakuume, jums reiktų ypač pasisaugoti. Tačiau aš pats tikrai ir toliau naudosiuosi šia priemone savo kasdieninėje veikloje, ir manau kad tą daryti yra saugu kiekviename biure. Tačiau garantijų nesuteikiu“, teigia tyrinėtojas.

Naujojo tipo rentgeno aparatų gamybą šio išradimo pagrindu jau palaikė keletas kitų mokslininkų. 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)