Klimatą keičia vandens garai  (8)

Atmosferoje esantys vandens garai dvigubai stipriau nei anglies dvideginis sulaiko šilumą, nustatė JAV mokslininkai. Pasak jų, tai gali būti vienas svarbiausių klimato kaitos veiksnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai, kad vandens garai sudaro vieną didžiausių vadinamųjų „šiltnamio dujų“ dalį, žinoma jau seniai, tačiau iki šiol jų poveikis pasauliniam atšilimui buvo vertinamas kontroversiškai. Remdamiesi naujausiais NASA palydovų duomenimis, JAV mokslininkai kur kas tiksliau nei bet kada įvertino atmosferoje esančio vandens vaidmenį sulaikant šilumą ir nustatė, kad vandens garai – lemiamas klimato kaitos faktorius, pranešė „Sciencedaily.com“.

Teksaso A&M universiteto Atmosferos mokslų fakulteto profesoriaus Andrew Desslerio vadovaujama mokslininkų grupė nustatė, kad vandens garų keliamas šiltėjimo efektas potencialiai gali dvigubai stipriau nei didėjančios anglies dvideginio emisijos pagreitinti klimato šiltėjimo procesą.

Remdamiesi naujausiais palydovinių stebėjimų duomenimis, mokslininkai pareiškė eksperimentiškai patvirtinę tai, ką dabartiniai klimato kaitos modeliai teigė tik teoriškai. Teksaso universiteto atmosferos fizikos specialistai, atlikdami savo tyrimą, pasitelkė NASA „Aqua“ palydove įrengtą AIRS (Atmospheric Infrared Sounder) radarą ir preciziškai išmatavo oro drėgmę žemiausiuose (iki 16 km) planetos atmosferos sluoksniuose. Šie duomenys, lyginami su globalių temperatūros pokyčių kreivėmis, leido mokslininkams geriau perprasti anglies dioksido, vandens garų ir kitų atmosferos šiltėjimą įtakojančių dujų sąveiką. Šio NASA finansuoto tyrimo rezultatai buvo paskelbti JAV Geofizikų draugijos žurnale „Geophysical Research Letters“.

Pasak profesoriaus Desslerio, visi sutinka, kad anglies dvideginio kaupimasis atmosferoje sukelia šiltėjimo efektą. „Tačiau svarbiausias klausimas – kokio stiprumo“, – priduria jis.

Mokslininkų teigimu atsakymą galima sužinoti vertinant vandens garų susidarymo ciklo ypatumus. Didėjantis garų kiekis atmosferoje didina oro temperatūrą visame pasaulyje, o tai savo ruožtu skatina dar didesnę vandens garų absorbciją. Šiltėjimas ir vandens absorbavimas atmosferoje didėja spirališkai.

Vandens garų ciklas gali sustiprinti ir kitų „šiltnamio dujų“ efektą, nes dėl anglies dvideginio sukeliamo atmosferos šiltėjimo į ją patenka vis daugiau garų.

Klimato kaitos modeliuose yra įvertintas vandens garų ciklo intensyvumas, bet iki šiol garų kiekio matavimo tikslumas buvo nepakankamas, kad būtų galima imtis išsamių tyrimų, kaip vandens garai reaguoja į Žemės paviršiaus temperatūros pokyčius. Ankstesni palydovinių matavimų instrumentai negalėdavo išmatuoti vandens garų koncentracijos visuose troposferos – žemutinės mūsų planetos atmosferos dalies, esančios maždaug iki 16 kilometrų aukštyje – sluoksniuose.

Pasak „Sciencedaily.com“, AIRS radaras – pirmasis orbitinis instrumentas, galintis išmatuoti vandens garų kiekio skirtumus visuose troposferos sluoksniuose. Naudodami AIRS duomenis Teksaso universiteto mokslininkai tyrė, kaip atmosferos garai reagavo į planetos paviršiaus temperatūrų pokyčius 2003 – 2008 m. Nustatę, kaip drėgmę įtakojo besikeičianti planetos paviršiaus temperatūra, tyrėjai apskaičiavo vidutinį vandens garų poveikio šiltėjimo procesui poveikį.

„Nauji duomenys patvirtina – didėjant paviršiaus temperatūrai didėja ir atmosferos drėgmė. Augančios „šiltnamio dujų“ emisijos didina atmosferos drėgmę, o kadangi vandens garai taip pat yra „šiltnamio dujos“, padidėjusi drėgmė sustiprina anglies dioksido keliamą šiltėjimo efektą“, - aiškino profesorius Dessleris.

Mokslininkai nustatė, kad Žemės paviršiui sušilus 0,8 laipsnio pagal Celsijų, dėl padidėjusio vandens garų kiekio atmosferoje bus papildomai sulaikyta po 2 W energijos skaičiuojant kvadratiniam metrui. „Gal šis skaičius neatrodo įspūdingas, bet jei įvertintume energijos kiekį, tenkantį visam Žemės paviršiui, pamatytume, kad vandens garai atmosferoje sulaiko labai daug šilumos. Dabar mes manome, kad vandens garų ciklo poveikis yra nepaprastai stiprus, dvigubai pranokstantis anglies dvideginio įtaką atmosferos šiltėjimui“, - sakė A. Dessleris.

Kadangi didelio tikslumo naujieji stebėjimai atitinka teorines vandens garų poveikio klimato šiltėjimui prielaidas, mokslininkai dar labiau įsitikino, kad prognozės, jog dėl „šiltnamio dujų“ efekto klimatas Žemėje iki šio amžiaus pabaigos vidutiniškai taps keliais laipsniais šiltesnis, yra teisingos, rašo „Sciencedaily.com“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)