Nuobodžiaujate? Jūsų smegenys atsijunginėja  (8)

Prašome dėmesio – tiek kiek įmanoma išnaudojant smegenis. Jei atliekant kokią nors nuobodžią užduotį jūsų mintys klajoja nežinia kur, tikėtina, kad taip yra dėl to, kad kai kurios jūsų smegenų dalys tiesiog atsijungia, rašo newscientist.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mičigano universiteto (JAV) mokslininkas Danielis Weissmanas, žinodamas, kad aktyvumas įvairiose smegenų srityse kinta besikeičiant dėmesingumui, nusprendė išsiaiškinti, ar keičiasi ir smegenų sričių tarpusavio bendravimas.

D.Weismannas paprašė kelių savanorių kelias nuobodžias valandas praleisti magnetinio rezonanso smegenų skeneryje tuo pačiu metu atpažįstant ekrane rodomas raides. Nustatyta, kad dėmesingumo sumažėjimo metu visiškai išnykdavo bendravimas tarp smegenų sričių, susijusių su regėjimu, savikontrole ir kalba.

„Dėmesingumas „nesutepė“ jungčių tarp smegenų dalių“, - sakė D.Weismannas. pasak mokslininko, tai tolygu šių sričių atsijungimui nuo smegenų. Mokslininkas savo tyrimų rezultatus pristatė neseniai vykusiame neurologų suvažiavime.

Dėmesingumas yra lyg signalų perdavimo stiprintuvas, kuris tam tikru momentu veikia ryšius tik tarp tam tikrų smegenų sričių. Kai stiprintuvas persijungia prie naujo jungčių rinkinio, nebestiprinamos jungtys susilpnėja. Komunikacija tarp tų smegenų sričių susilpnėja ir dėmesingumas sumažėja.

Mokslininkas taip pat pastebėjo, kad dėmesingumo sumažėjimo momentais viena smegenų sritis „užsižiebia“ – šios srities aktyvumo pokyčius mokslininkas panaudojo prognozavimui kada didės ar mažės dėmesingumas. „Naudojame smegenų signalus ateities elgesio prognozei“, - sakė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)