Moksliukai – taip pat patrauklūs  (19)

Puikios naujienos moksliukams. Naujas, kol kas įmantriausias šios temos tyrimas įrodė, kad partnerį besirenkančios panelės vaikino intelektą ir kūrybingumą vertina nepriklausomai nuo jo išvaizdos, rašo sciencenow.sciencemag.org. Kodėl vyrai ir moterys būna patrauklūs priešingos lyties atstovams? Mums nereikia mokslo, kad pasakytume, jos išvaizdus kūnas ir geras charakteris tikrai nekenkia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kalbant apie tokius bruožus, kaip intelektas bei kūrybingumas, neblogai būtų atlikti vieną kitą eksperimentą. Tačiau iki šiol didžioji dalis duomenų buvo gaunama iš apklausų, kuriose dažniausiai užduodami tokie abstraktūs klausimai, kaip „Kiek jums svarbus vyro intelektas?“ Norint įvertinti kiek įtakos moters partnerio pasirinkimui gali turėti protingumas realiose, gyvenimiškose situacijose, evoliucinės psichologijos specialistas Markas Prokoschas iš Elon universiteto (JAV), bendradarbiaudamas su kolegomis iš Kalifornijos universiteto (JAV), į laboratoriją sugrąžino romantiškas nuotaikas.

Mokslininkai dalyvauti tyrime pakvietė 15 vyrų, kurių vidutinis amžius buvo 19 metų. Jų intelektas buvo įvertintas atlikus standartinį testą, pagal Wechslerio suaugusiųjų intelekto skalę. Tuomet savanoriai buvo nufilmuoti trijose skirtingose situacijose, kuriomis turėjo būti pademonstruotas jų intelektas ir kūrybingumas. Tai – naujienų tarnybų (pavyzdžiui, BBC) antraščių skaitymas, atsakinėjimas į atvirus klausimus (pavyzdžiui, kaip gyvybės Marse atradimas galėtų pakeisti jų požiūrį į gyvybę Žemėje) bei atsakinėjimas į tokius klausimus, kaip kodėl jie būtų patrauklūs pasimatymo partneriai.

Galėtų pasirodyti, kad šios užduotys yra atsitiktinės, bet ankstesniais tyrimais nustatyta, kad tai, kaip žmogus kliūva skaitydamas nepažįstamą tekstą ar kaip turiningai pateikia atsakymus į netikėtus klausimus, gali būti vertinama kaip užuominos apie to žmogaus intelektą bei kūrybingumą. Mokslininkai taip pat filmavo vaikinus, žaidžiančius su skraidančiomis lėkštėmis, kad žiūrovams būtų akivaizdesnis ir tiriamųjų fizinis patrauklumas.

Taigi, ką manė moterys? Mokslininkai 204 panelėms studentėms parodė vaikinų vaizdo įrašus ir paprašė jų įvertinti vaikinus pagal tokius kriterijus, kaip intelektas, kūrybingumas, bendras patrauklumas, palyginti jų kaip ilgalaikių bei kaip trumpalaikių partnerių patrauklumą, bei potencialų patikimumą.

Tuomet mokslininkai, pasinaudoję statistiniais įrankiais, išsiaiškino, kiek kiekvienas konkretus kriterijus – pavyzdžiui, intelektas, turėjo įtakos bendram vaikino patrauklumui vertinant jį kaip ilgalaikį partnerį. Kaip ir tikėtasi, fizinis patrauklumas turėjo daugiausiai įtakos – jis sudarė beveik 40 proc. vyro, kaip ilgalaikio partnerio, patrauklumo. Bet kai mokslininkai pašalino išvaizdos veiksnį, jie nustatė, kad intelektas ir kūrybingumas nedaug, tačiau reikšmingai veikia vaikino, kaip ilgalaikio ir kaip trumpalaikio partnerio, patrauklumą. Tyrimo duomenys kitą mėnesį bus publikuojami leidinyje „Evolution and Human Behavior“.

Intelektualaus ir kūrybingo partnerio suradimas yra svarbus, nes protingi vaikinai gali perduoti geresnius genus, be to, jie patys galėtų būti geresni tėčiai savo vaikams, sakė M.Prokoschas. Evoliucinės psichologijos ekspertas Geoffrey Milleris iš New Mexico universiteto (JAV), ilgą laiką tyręs intelekto įtaką partnerių pasirinkimui, sutinka su rezultatais ir pagyrė tyrėjus už vaizdo įrašų naudojimą – galimybę stebėti kaip vyrai elgiasi realiomis sąlygomis.

„Tai – kur kas realistiškesnis intelekto patrauklumo tyrimas, nei ankstesnieji“, - sakė mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: