LHC bus paleistas birželį  (21)

Didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas (LHC) po gedimo jau sutvarkytas ir yra parengtas paleidimui birželį, praneša „Telegraph.co.uk.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Inžinieriai suprojektavo automatiškai išsijungiančias apsaugos sistemas, garantuosiančias, kad panašių incidentų ateityje nenutiktų.

Taip pat magnetai bus pritaikyti prie spaudimo vožtuvų, kad sumažintų žalą, jei vėl įvyktų helio dujų nutekėjimas.

Greitintuvas dėl helio dujų nutekėjimo sugedo praeitų metų rugsėjo 19 -ąją. Tyrimo rezultatai patvirtino, kad aušinimo sistemos suspausto helio nutekėjimas įvyko dėl elektros jungčių tarp dviejų superlaidžių daleles greitinančių magnetų gedimo.

Incidentas įvyko tuomet, kai protonų srautų energija buvo pamažu didinama. Didžiuliame greitintuve padidintos apkrovos neatlaikė viena iš superlaidžių magnetų elektros grandinių, o jai sudegus įvyko mechaninis sistemos pažeidimas, dėl kurio į tunelį išsiliejo 6 tonos aušinimui skirtų helio dujų.

„Gedimas mus nuvylė. Tuo labiau, kad tai buvo paskutinis sektorius, kuris turėjo būti įjungtas“, – tuomet sakė LHC projekto vadovas profesorius Lynas Evansas.

Visa gedimo padaryta žala vertinama apie 20 mln. svarų.

Prasidėjus eksperimentui 100 metrų po žeme esančiame greitintuve priešpriešiniais srautais judančios dalelės susidurs, o jų susidūrimo energija turėtų būti panaši į „Didžiojo sprogimo“ metu išsiskiriantį karštį ir energiją.

Specialistai ketina ištirti dalelių susidūrimo skeveldras ir bandyti išsiaiškinti, kas įvyko per „Didįjį sprogimą“, kuris, kaip manoma, buvo Visatos pradžia.

Taip pat mokslininkai sieks aptikti įrodymų, kad egzistuoja papildomi fizikiniai dydžiai: nematoma tamsioji materija, tamsioji energija ir sunkiai pagaunama naujoji dalelė, kuri yra vadinama Higso bozonu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)

Susijusios žymos: