Pokyčiai, kurie pakeis viską  (45)

Ar žmonės išnyks? O galbūt mes ilgainiui išsivystysime į kelias skirtingas rūšis? Ar mes galime liautis žudę vieni kitus? Ir ar sugrįš į madą iš lūpų į lūpas perduodama išmintis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – tik keletas iš daugelio įdomių minčių, kilusių mokslininkams, rašytojams, futuristams, žurnalistams ir kitiems netipiško mąstymo žmonėms, kai jų buvo paklausta:

Koks pokytis pakeistų viską?

Idėjos autorė – dar 1988 m. susikūrusi JAV organizacija „Edge Foundation“, kurios tikslas yra suburti pačius genialiausius pasaulio mąstytojus ir įžiebti diskusiją. Be to, organizacija savo nariams kasmet užduoda po klausimą. Kad būtų aiškiau, šių metų klausimas buvo sukonkretintas taip:

Kokių radikalių mokslo idėjų ir pasiekimų tikitės sulaukti savo amžiuje?

Iš tuzinų atsakymų, atėjusių į galvą labai skirtingų sričių specialistams, portalui LiveScience įdomiausias pasirodė šis penketas.

Žmonių rūšies evoliucija

Juanas Enriquezas, įmonės „Biotechonomy“ vadovas, knygos „The Untied States of America“ autorius

Ar per genų, ar per mechaninę inžineriją, – mums, žmonėms, lemta pasikeisti (jeigu mes paprasčiausiai neišnyksime), teigia jis.

„99 proc. visų rūšių, įskaitant visus kitus hominidus, išnyko. Šiandien įdomu tai, kad... mes perimame tiesioginę daugelio rūšių, įskaitant mūsų pačių, evoliucijos kontrolę... Daug mūsų anūkų, tikėtina, perkurs save į tai, ką mes vadinsime nauja rūšimi, turinčia ypatingų gebėjimų: homo evolutis“.

***

Radijo telepatija

Freemanas Dysonas, JAV Pažangiųjų studijų centro fizikas

Futuristas spėja, kad pirmuosius žingsnius žengianti neurologija pasauliui duos radijo telepatiją, arba „tiesioginį smegenų apsikeitimą jausmais ir mintimis“.

„Telepatijos mitą, populiarinamą okultistų ir žinių apie atomų lygyje vykstantį paslaptingą dviejų nutolusių dalelių sinchronišką judėjimą, pakeis kur kas proziškesnė telepatijos atmaina, sukeliama realių prietaisų“, – teigia fizikas. Tiesa, 86-uosius gyvenimo metus skaičiuojantis F. Dysonas mano, kad naująją technologiją įvaldys jo anūkai.

***

Smurto pabaiga

Karlas Sabbaghas, rašytojas, televizijos prodiuseris, knygos "The Riemann Hypothesis" autorius, 25 metus nespecialistų auditorijai aiškinantis sudėtingus reiškinius

K. Sabbaghas tiki, kad egzistuoja mokslui įmanomas atrasti smegenų nervinių impulsų modelis, kuris valdo agresyvų prievartautojų, žudikų ir kitų žmonių elgesį, siekiant pakenkti dėl patiriamo malonumo.

„Jeigu tokį smegenų veiklos modelį būtų galima atpažinti, ar būtų galima sukurti metodų, kurie jį sutrikdytų vos prasidėjusį?“, – klausia jis.

Destruktyvaus elgesio sustabdymas cheminėmis ar elektroninėmis priemonėmis sukurtų pasaulį, kuriame nusikalsti vis dar būtų įmanoma, tačiau, pasak K. Sabbagho, „apiplėšimai būtų vykdomi kląsta, o ne nukreipiant pistoleto vamzdį; gaujų nariai santykius aiškintųsi žodžiais ir gestais, o ne peiliais ar vėzdais; vyriausybės, spręsdamos keblius sienų nustatymo klausimus, galbūt sėstų prie šachmatų lentos“.

***

Išminties atgimimas

Rogeris C. Schankas, psichologas, kompiuterių specialistas, interaktyvios knygos „Engines for Education“ kūrėjas, knygos „Making Minds Less Well Educated Than Our Own“ autorius

Senovėje giminės vyresnieji atžaloms išmintį perduodavo per pasakojimus. Ši praktika dabar jau daug kur išnykusi, nes „ekspertų artimiausiame urve tikriausiai nerasite“, teigia R. Schankas. Be to, šiais laikais reikia turėti įgūdžių kur kas platesnėse gyvenimo srityse. Tačiau kompiuteriai žmoniją veda į laikus, kai „informacija jus susiras pati – ir akimirksniu... Kompiuteris žinos, ką jūs bandote pasiekti, ne tik klaviatūra įvadamus žodžius, ir savo archyve jis turės milžinišką archyvą istorijų, kurias galės jums papasakoti“.

***

Analitinio mokslo pabaiga

Mihaly Csikszentmihalyi, JAV Claremont universiteto psichologas, knygos „Flow“ autorius

Jis įsitikinęs, kad moksliniai tyrinėjimai, atliekami negalvojant apie pasekmes, turėtų baigtis: „Vakarų mokslas per analizę pasiekė stebuklų, tačiau jau laikas rimtai pagalvoti apie [disciplinų] sintezę. Mes turime suprasti, kad mokslas negali neduoti vienokios ar kitokios naudos“, teigia psichologas. Kaip pavyzdį jis pateikia JAV mokslininkų sukurtą „Pasaulio pabaigos“ laikrodį, kuris primena, kad žinios, ignoruojant galimas jų pritaikymo pasekmes, yra kvailystė.

Na, o ką apie ateitį manote jūs?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Erdvėlaivis Žemė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (45)