Insulto pažeistas smegenis atstatinės kamieninės ląstelės  (8)

D. Britanijoje pradedami eksperimentai, kurių metu insultą patyrusiems pacientams bus leidžiamos kamieninių ląstelių, turinčių atstatyti pažeistus smegenų audinius, injekcijos. Jei bandymai bus sėkmingi, jie taps tikru proveržiu gydant lig šiol nepagydomas ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šis pirmasis pasaulyje tokio pobūdžio insulto gydymo būdas laikomas labai kontroversišku, skelbia britų dienraštis „Daily Telegraph“: kamieninės ląstelės injekcijoms būtų imamos iš abortų metu pašalintų žmogaus gemalų. Mokslininkai tikisi, kad, suleidus šias ląsteles insultą patyrusiems žmonėms, jos sugebės atkurti pažeistų smegenų vietų audinius ir sustiprins pacientų protinius ir fizinius gebėjimus.

Pasak dienraščio, jei eksperimentus vainikuos sėkmė, britų mokslininkai gali pakartoti Ispanijos medikų pasiekimą – praėjusių metų lapkritį šie pranešė iš paciento kamieninių ląstelių išauginę ir implantavę pirmąjį pasaulyje dirbtiniu būdu sukurtą organą – trachėją.

Skelbiama, kad per artimiausius 2 metus D. Britanijoje kamieninių ląstelių injekcijomis bus gydomos 4 insultą patyrusių pacientų grupės – po 3 ligonius kiekvienoje. Jų gydymas bus pradėtas nuo mažų (iki 2 mln. gemalo kamieninių ląstelių) dozių, kurios pamažu bus padidintos iki 20 mln.

„Jei bandymai su žmonėmis bus tokie pat sėkmingi, kaip ir su gyvūnais, šis gydymo būdas suteiks galimybę organizmui užsiauginti naujų nervinių ląstelių ar regeneruoti senąsias, ir taip atstatyti pažeistas pacientų funkcijas, kurių jokiais kitais būdais atkurti neįmanoma“, - tvirtina Glazgo Pietinės nespecializuotos ligoninės chirurgas daktaras Keithas Muiras. Jis vadovauja šio terapijos būdo bandymams.

Britų Insulto asociacijos duomenimis ši liga yra trečioji pagal dažnumą mirties priežastis po infarkto ir vėžio. Vienintelis šiuo metu naudojamas smegenų veiklos atstatymo po insulto būdas – fizioterapija.

Pasak daktaro K. Muiro, taikant ją galima padėti smegenims „persitvarkyti“, bet fizioterapija negali priversti nervinių ląstelių regeneruotis ar išsiauginti naujų. „Kamieninių ląstelių terapija teikia vilčių, kad bus galima pasigaminti naujų ląstelių ir audinių, kurie galės geriau prisidėti prie smegenų atstatymo taikant fizioterapiją“, – sakė jis.

Naujojo terapijos būdo bandymus finansuoja kamieninių ląstelių tyrimus vykdanti bendrovė „ReNeuron“. Ji prieš 2 metus dėl to buvo pateikusi paraišką JAV, tačiau federalinė Maisto ir vaistų administracija nesuteikė leidimo tokiems eksperimentams. Tuo tarpu D. Britanijoje buvo leista vykdyti bandymus.

„ReNeuron“ tyrimų vadovas daktaras Johnas Sindenas prognozuoja, kad toks šalies valdžios sprendimas, priimtas po sėkmingų Ispanijos mokslininkų tyrimų kamieninių ląstelių srityje, paskatins šioje srityje dirbančias bendroves siekti leidimų eksperimentuoti ne JAV, o Europos šalyse. „Europa ruošiasi tapti kamieninių ląstelių ir regeneracinės medicinos tyrimų centru, ir tai yra labai jaudinantis dalykas“, – pabrėžė mokslininkas.

Tačiau tokiam terapijos būdui griežtai priešinasi D. Britanijos organizacijos „Už gyvybę“ (Pro-Life), vadindamos jį „pasibaisėtinu“. Naudoti gydymui abortų metu pašalintų gemalų ląsteles jų teigimu yra neetiška. „Tai negimusių vaikų kanibalizmas“, – pareiškė organizacijos „The Society for the Unborn Child“ atstovai.

Bandymams reikalingos kamieninės ląstelės gali būti paimtos tik iš žmonių gemalų, nes tik tokias mokslininkai gali „nukopijuoti“. „Net vieno gemalo naudojimas tokiu tikslu yra nepriimtinas, – tvirtina krikščionių organizacijos „Comment on Reproductive Ethics“ vadovė Josephine Quintavalle. – Kamieninės ląstelės būtų paimtos iš sveiko gemalo. Ar kuri nors moteris norėtų, kad taip būtų naudojamos jos negimusio kūdikio smegenys?“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: