Ledas Marso ašigaliuose  (16)

Tarptautinė tyrinėtojų grupė, tyrinėjusi Marso šiaurinį ašigalį dengiančią ledo kepurę, nustatė, kad ji susideda iš beveik gryno vandens ledo, su nežymiomis dulkių priemaišomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą atliko Prancūzijos Nacionalinio Visatos mokslų instituto INSU mokslininkai, naudodami apie Marsą skriejančiame NASA erdvėlaivyje „Mars Reconnaissance Orbiter” įrengtą radarą SHARAD, specialiai skirtą vandens paieškai planetos plutoje. Italijos mokslininkų sukonstruotas radaras gali aptikti vandenį ar ledą iki vieno kilometro gylyje nuo paviršiaus. Anksčiau vyravusią nuomonę, kad Marso poliarinės kepurės daugiausiai susideda iš vadinamojo sausojo ledo (t.y. angliarūgštės), jau prieš keletą metų paneigė ESA erdvėlaivio „Mars Express“ atlikti tyrimai, kurių metu buvo įrodyta, kad Marso polius dengia vandens ir angliarūgštės ledo mišinys.

Marso šiaurinį polių dengianti ledo kepurė labai panaši į amžinuosius ledynus Grenlandijoje ir Antarktidoje – tai sluoksniuotos ledo nuosėdos su nedidele dulkių priemaiša. Naujieji tyrimai parodė, vandens ledo šioje kepurėje yra apie 95 procentus. Mokslininkų vertinimu, abiejuose Marso ašigaliuose slūgso apie 2 – 3 milijonus kubinių kilometrų vandens ledo, t.y. kiek daugiau nei Grenlandijoje (1.7 mln kubinių kilometrų) ir apie 10 kartų mažiau nei Antarktidoje (30 mln. kubinių km).

Darbo rezultatai paskelbti žurnale „Geophysical Research Letters”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: