Karo lauke žmones gydys nuotoliniu būdu valdomas robotas  (6)

Carnegie Mellon Universiteto mokslininkai sukūrė gyvatę primenančią lanksčią robotizuotą ranką, kuri padės medikams pasirūpinti sužeistais kariais, kai jų dėl pavojingų sąlygų negalima pargabenti iš mūšio zonos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmosios 30 minučių po sužeidimo mūšio lauke yra baisios: šiuo laiko tarpu įvyksta beveik 86 visų sužeistųjų mirčių. Prieš pasirūpindami sužeistuoju, karo medikai turi jį greitai aptikti ir išgabenti iš mūšio lauko - visa tai dažniausiai daroma stipraus apšaudymo sąlygomis. Tai "tirpdo" brangias minutes, taip pat kelia didelį pavojų patiems medikams. Carnegie Mellon Universiteto mokslininkas Howie Choset'as sukurtą robotą aprūpino įvairiausiais jutikliais, kad jis nuotoliniu būdu galėtų stebėti ir įvertinti kario fizinę būklę. Jame sumontuoti detektoriai gali nustatyti, ar žmogus kvėpuoja; Choset'as tikisi vėliau integruoti ultragarsinį zondą, kuriuo būtų galima aptikti vidinius kraujavimus. Prie roboto galima pritvirtinti ir deguonies kaukę. Ranka valdoma nuotoliniu būdu naudojant vairalazdę; didelis kiekis lanksčių jungčių leidžia mechanizmui susilenkti, susitraukti ir sukiotis.

Tyrinėtojų komnanda šiuo metu bendradarbiauja su JAV karinėmis pajėgomis. Pirminis roboto panaudojimas (kaip ir daugeliu panašių atvejų) bus karo lauke. Mūšio sąlygomis sužeistuosius aptarnaujantys medikai patys tampa potencialiais taikiniais, o transportuojant medicininę aparatūrą jų judesiai suvaržomi dar labiau. Robotas šią problemą galėtų išspręsti. Tiesa, taikymo sritis neapsiriboja vien tik karinėmis biotechnologijomis - Chost'as tikisi savo kūrinį pritaikyti paieškos ir gelbėjimo operacijoms, chirurginėms procedūroms, tiltų patikrai, bombų išminavimui ir daugeliui kitų sričių.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: