Juodosios skylės susiporavo  (4)

Mokslininkai aptiko įtikinamų įrodymų, jog tolimoje galaktikoje egzistuoja pora viena aplink kitą skriejančių juodųjų skylių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors hipotezės apie tokių „dvinarių sistemų“ egzistavimą keltos ir anksčiau, iki šiol nė vienos jų nepavyko pamatyti. Mokslo žurnale „Nature“ paskelbtas darbas patvirtina galaktikų, savo centre turinčių po juodąją skylę, augimo teoriją, praneša BBC.

Teorija, pirmą kartą aprašyta dar 1980 metais, teigia, kad galaktikoms artėjant viena prie kitos, jų juodosios skylės turi skrieti viena aplink kitą, kol galiausiai susilies. Tačiau tai patvirtinančių duomenų kol kas trūko.

Materijai pakliuvus į juodąją skylę, ji išskiria tam tikros spalvos šviesą, pagal kurią galima nustatyti, kuria kryptimi skylė juda. Kadangi skylės sukasi viena aplink kitą, astronomai iškėlė mintį, kad binarinė juodosios skylės sistema išspinduliuos du šviesos pluoštus, kurių spalvos nežymiai skirsis.

Nacionalinės optinės astronomijos observatorijos mokslininkai Toddas Borosonas ir Todas Laueras išanalizavo apie 17,5 tūkst. spektrinių nuotraukų, ir aptiko tokią iš tolimo kvazaro sklindančią šviesą. Mokslininkai apskaičiavo, kad šviesą iš dviejų šaltinių skleidžia maždaug 20 mln. ir 1 mlrd. kartų už Saulę sunkesnės juodosios skylės.

Tirtos galaktikos nuo Žemės nutolusios per 5 milijardus šviesmečių. Juodąsias skyles skiria mažiau nei viena trečioji šviesmečio, o tai labai mažas atstumas. Kadangi jos juda ne tik viena kitos, bet ir Žemės atžvilgiu, kelerių artimiausių metų jų judėjimo stebėjimas gali įrodyti, jog tai yra pirmoji juodųjų skylių-partnerių pora.

„Ankstesni tyrimai padėjo atskleisti potencialius juodųjų skylių pavyzdžius joms atsirandant, tačiau T. Borosono ir T. Lauero surinkti duomenys yra ypatingi, nes šiuo atveju susiporavimas yra žymiai glaudesnis, o įrodymai – stipresni“, - teigė Mičigano universiteto astronomas Jonas Milleris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: