Kosminiai skrydžiai iš Švedijos – jau nuo 2012-ųjų (Video)  (19)

Pirmieji kosminiai turistai iš Švedijos šiaurėje esančio Kirunos kosminio centro į kosmosą pakils dar iki 2012 metų. JAV bendrovė „Virgin Galactic“ jau pasirašė sutartis su Skandinavijos šalių turizmo agentūromis dėl „bilietų į kosmosą“ platinimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norintys pažvelgti į Žemę iš 100 kilometrų aukščio jau netrukus galės skrydžio bilietus įsigyti garsiajame Švedijos „Ledo viešbutyje“, esame vos už 17 kilometrų nuo Švedijos kosmoso korporacijos kosminio centro Kirunoje (Laplandija). Iš Kirunos į kosmosą kils „Virgin Galactic“ erdvėlaiviai, pranešė Švedijos spauda. Skrydžiai turėtų prasidėti dar iki 2012 metų. „Pirmieji kosminių turistų, kylančių iš JAV teritorijos, skrydžiai prasidės 2011 metais, o iš Kirunos – dar po vienerių metų, 2012-aisiais“, - naujienų agentūrai AFP pareiškė „Spaceport Sweden“ atstovė spaudai J. Bergström-Roos. Turistus į kosmosą skraidins britų verslininkui Richardui Bransonui priklausanti bendrovė „Virgin Galactic“. Pirmieji jos klientai į maždaug 110 kilometrų aukštį virš Žemės pakils iš Naujosios Meksikos valstijoje (JAV) esančio komercinio kosmodromo.

„Virgin Galactic“ šią savaitę pranešė pasirašiusi sutartis su 5 Šiaurės Europos šalių kelionių agentūromis, kurios bus įgaliotos pardavinėti bilietus į JAV ir Švedijoje rengiamus komercinius kosminius skrydžius. Iš pradžių bilietai kainuos po 200 000 JAV dolerių, tačiau kaina, tikimasi, ilgainiui sumažės.

„Mes tikimės, kad Kiruna taps pagrindiniu Europos kosminio turizmo centru“, - teigė J. Bergström-Roos. Ji priminė, kad netoli Kirunos miesto, esančio už maždaug 145 kilometrų į šiaurę nuo poliarinio rato, nuo pat 1966 m. veikia „Esrange Space Center“ kosmodromas.

Pasak „Spaceport Sweden“ atstovės, suborbitiniai skrydžiai į kosmosą, numatyti pagal komercinio kosminio turizmo programą, čia vykdomi jau seniai, o mūsų dienomis raketos iš čia kyla į kur kas didesnį, iki 800 kilometrų aukštį.

Kiruna taip pat traukia už speigračio esančios laukinės gamtos bei nuotykių viliojamus turistus, norinčius pamatyti tokius įspūdingus gamtos reiškinius, kaip šiaurės pašvaistės ar vidurnakčio saulė. Po kelerių metų prasidėsiantis kosminis turizmas, pasak J. Bergström-Roos, dar labiau padidins susidomėjimą šiuo Švedijos regionu. Anot netoli Kirunos esančio „Ledo viešbučio“ atstovo Rolando Sando, tikimasi, kad į Švediją su šeimomis atvykę kosminiai turistai norės pasigrožėti ir kitomis gyvenimo už speigračio ypatybėmis. „Mes tikimės, kad kiti šeimos nariai, atlydėję kosminį turistą, taip pat norės patirti nepamirštamų įspūdžių, nors ir žemėje“, - sakė jis.

„Spaceport Sweden“ žiniomis „Virgin Galactic“ skrydžių bilietus jau įsigijo apie 300 būsimųjų kosminių turistų. Nors tarp jų yra danų, švedų ir suomių, esą dauguma jų nelinkę laukti, kol prasidės skrydžiai iš Kirunos, ir apsisprendė į kosmosą kilti iš Naujosios Meksikos. „Daugelis tiesiog nori būti pirmieji“, - sakė J. Bergström-Roos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)