Baigiama pasiruošti termobranduolinės reakcijos eksperimenui (Video)  (29)

Amerikoje baigtas milžiniško lazerio konstravimas, kuriuo tikimasi atkurti Saulės šerdyje vykstančius procesus. Milžiniškas lazeris, kuris suprojektuotas tam, kad pademonstruotų branduolinės sintezės galimybę. Taip tikimasi pagaminti beveik neribotą kiekį švarios energijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lawrence'o Livermore'o nacionalinėje laboratorijoje vykdomo projekto NIF (National Ignition Facility) mokslininkai siekia 192 milžiniškais lazeriais pasiekti ypač aukštą temperatūrą ir slėgį, kuriame vandenilio atomų atmainos pradės jungtis tarpusavyje, suformuodamos helio atomus. Mokslininkai tikisi, kad reakcijos metu išsiskirs didžiuliai energijos kiekiai. Tam, kad eksperimentas pasitvirtintų, reikia, kad išskirtas energijos kiekis būtų didesnis nei buvo sunaudotas eksperimento metu.

Plačiau apie planuojamus eksperimentus ir pačią idėją mes jau rašėme šiame straipsnyje. Prie to pačio galite pažiūrėti idėjos vizualizaciją, parengtą pačios Lawrence'o Livermore'o laboratorijos.

Profesorius Mike`as Dunne`as, kuris vadovauja panašiems eksperimentams Europoje, teigia, kad sėkminga eksperimento baigtis būtų „seisminis įvykis“. „Jis žymėtų lazerių sintezės perėjimą nuo „fizikos“ į „konstruojamą tikrovę“, – kalbėjo M. Dunne`as.

Lazeris, esantis Kalifornijos (JAV) laboratorijoje, yra pats galingiausias pasaulyje. Jo konstravimui sugaišta 12 metų. Apie laboratorijos statybas ir joje esančią įrangą pasakojama šiuose video intarpuose:

Eksperimentas bus pradėtas šių metų birželį, tačiau mokslininkai mano, kad reikšmingi rezultatai bus pasiekti tik 2010 ar net 2012 metais. „Mes turime neįtikėtinai daug ką padaryti ir neįtikėtinai daug ko išmokti“, – sakė Edas Mosesas, laboratorijos, kurioje vyks eksperimentas, direktorius.

Tikima, kad branduolinė sintezė energetikoje prilygsta Šventajam Graliui krikščionybėje – ją įgyvendinus būtų pagamintas beveik neribotas švarios energijos kiekis. Antra vertus, mokslininkams jau ne vieną dešimtmetį nepavyksta to įrodyti praktiškai.

„Šiandien mes esame taip arti to, kad pamatytume 50 metų darbų kulminaciją“, – kalbėjo M. Dunne`as.

Branduolinė sintezė vyksta žvaigždžių centruose, kuriuose dėl didžiulės gravitacijos jėgos temperatūra pakyla iki 10 mln. °C. Kadangi žemėjė atmosferos slėgis yra daug mažesnis, su lazeriais temperatūrą laboratorijoje reikės įkaitinti iki 100 mln. °C.

Tikimasi, kad tai bus pasiekta lazeriams išspinduliavus pilną energiją – 1,8 megadžaulių energijos. Tai yra 60 kartų daugiau energijos nei iki šiol yra išspinduliavęs bet kuris kitas Žemės lazeris.

Lazerio šūvis truks tik kelias nanosekundes (milijardinę sekundės dalį), tačiau jo galingumas bus didesnis, nei visa Amerikoje pagaminama energija kartu sudėjus – 500 trilijonų Vatų.

Mokslininkai tikisi, kad sintezės metu bus išskirta nuo 10 iki 100 kartų daugiau energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (29)