Algimantas Čekuolis. Naujas istorijos vadovėlis Rusijoje: Stalinas ir Berija – geri vadovai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2009-04-17 00:28
na dar pasakyk jog konservai tau smegenu nepraplove zmones taip sako, nes zinojo jog uzsidirbdavo pakankamai pinigu, laikai buvo saugesni(maziau banditu, nes visi privalejo dirbti), galu gale maziau apgaules(pvz nuolatinis dabartiniu politiku pjovimasis).
Plikas 2009-04-17 00:47
Na taip... Uzdirbdavo pakankamai, kad galetu ideti i kisene reikalingiems zmonems, kurie parupindavo reikalingu produktu. Ir gyvenimas paprastesnis buvo - nereikejo sukti galvos uz ka balsuoti - issirinkai is dvieju variantu "Ne, nepriestarauju" arba "Taip, nepriestarauju" ir ramus. Taippat galejai nesukti galvos del svarbesniu dalyku: buvo pasakyta, kada gali pirkti (vienintele savo gyvenime) masina, kada - buta, kur dirbti ir t.t. Darbo taippat visiem uztekdavo - vieni kazka gamindavo, kiti taise gamintoju broka, dar kiti taise taisytoju broka ir visi buvo laimingi. O juk kai esi laimingas, tai tokios smulkmenos kaip keliu val. eile prie duonos nuotaikos tikrai negadina. P.S. Tiem kurie "klausinejo": kokiu zmoniu jus klauset? Gal tu kurie ir sulauke 50 ar 55 metu vis dar dirba darba uz minimalu uzmokesti ir skundziasi, kad nieko nusipirkti negali? Kur keikia betkokia isrinkta valdzia, patys teisindamiesi, kad jie del jos nekalti nes isvis nebalsavo?
Tas_pac 2009-04-17 00:57
Sibire neblogai gyvent buvo.
Hmz 2009-04-17 10:48
Beje, kodėl aš turiu ieškoti tau informacijos, kai pats mane siuntinėji "plačiau domėtis"?
Arns 2009-04-17 18:51
http://www.house.gov/paul/congrec/congr ... 021506.htm http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock taigi, ka reiskia? Ogi tai jog doleris tapo beverciu, tad jo nebuvo gaila dalinti. Ar gi amerikietis per kelis menesius uzsidirbo namui, automobiliui, irangai? Ne, bankas paskolino pinigelius, kurie neturi vertes. O kas neturi vertes, tas ir nepastovu. Bet kur esme? SSRS ka uzsidirbai, ta ir galejai isleisti, tik cia buvo ribojamos galimybes isigyti, JAV buvo ko isigyti, bet tu tiesiog negalejai tiek uzsidirbti, bet tavo uzdarbio pakako pasiimti paskola ir siai dienai kazka isigyti, o paskui ilgai ilgai atidirbineti. Plikas, o JAV? Varzesi Obama ir Makeinas, bet ar zinai jog buvo ir treciasis kandidatas? Nepasidomejus neaisku kas jis, nes visiems aisku, jei esi nepartinis, JAv neturi balso, neturi galimybes kazka issiusti i senata ir t.t. Tad didelis pasirinkimas is vienos ar kitos partijos? Tai tada zmones buvo laimingesni, juk pats pripazysti. Taip, gyveno kiek skurdziau, atsirado idomus reiskinys "blatas", bet vis vien daugiau zmoniu buvo laimingesni nei dabar. Juk kas eilinem zmogui svarbiau, ar kazkokia mistine demokratija ar galimybe buti tikram jog dirbsi ir uzsidirbsi? Gal didelis skirtumas kas turtingesnis, ar oligarchas dabar ar politbiuro narys tada? Mes tik pakeiteme etikete politikoje, bet skurdziausia sluoksni isnaudojame dar labiau nei tada, mainais uz tai teduodami didesne saviraiskos galimybe. Tad ar TAI kartai is to bus naudos? Ne, jiems jau per velu, jie nori gyventi ramiai, ir tie laikai jiems geresni. Ne visi atsidure sibire, ir ne visi turi del ko uzjausti issiustuosius, jiems tie laikai buvo geresni.
Analog 2009-04-17 19:13
Pagrindinis gyvenimo tikslas dirbti? Kuo tave taip suzavejo SSRS, kad lietuvius i sibira veze, ar kad prievarta paverge Lietuva? O gal del to, kad tada neturejai pasirinkimo... Negalejai laisvai keliauti po pasauli (juk visi DIRBO ir PINIGU BUVO, tai kodel nepakeliavus ), ar kad parduotuvese nieko nebuvo? Mano senelis buvo partinis ir turejo neblogas pareigas (rajono sekretoriaus pavaduotojas), atsitiko nelaime, mire jo tevelis, tevelis buvo palaidotas su baznycia, kazkoks skundikas paskunde kur reikejo ir atleido is darbo ji... Neblogai, netekti darbo uz laidotuves!
karol 2009-04-17 19:33
turbut omenyje turi clinton?
Arns 2009-04-17 19:51
As nesakau, kad esu labai susizavejes tuo laikotarpiu, bet absoliuciai nesuprantu zmoniu kurie nori klastoti istorija ir isbraugti ta laikotarpi lyg jo nebutu buve, vietoj to ikisti keliu zmoniu verksmus kaip jie sibire sedejo, bet sedejo maksimum simtas tukstanciu, o musu daugiau nei 3 milijonai. Turi buti istorine teisybe, vieni tikrai negarbingai buvo istremti uz niekus i sibira, taciau ne jie yra visa Lietuva(uz ka jie nusipelne visos tautos vardo?), buvo zmoniu kuriems visai normalus gyvenimas. Del keliavimo, daug kas savo po savo sali vazinejo, kaip ta dar ir amerikieciai, prancuzai, jie tik paskui keliauja kur nors kitur ilsetis. Labai norint buvo imanoma isvaziuoti, bet cia jau buvo sioks toks suvarzymas. Nori si ta neseno priminsiu. Buvo toks kancleriukas kuris toleravo sunu veziojima tarnybinemis masinomis, neteko darbo. Na ir ka, del kazkokio suniuko suzlugo karjera? Yra tam tikra tvarka ir kartais nereikia kazko itin ipatingo padaryti jog netektum darbo
Analog 2009-04-17 20:09
Neturiu noro daug diskutuot su tavim, tai ir nesigilinsiu i tavo snekas, praleisiu pro ausis kad tau 100000 lietuviu tik skaicius... Juk jie ne Lietuva (pagal tave). Pats pagalvok ka lygini, suns pavezima uz artimo zmogaus mirti. Cia visiems skirta: Never argue with an idiot. They bring you down to their level and beat you with experience.
Arns 2009-04-17 20:51
o kas jie tokie jog JIE TAUTA, o likusieji jau nebe? ir vienas zmogus auka, bet vis del to jis tik tautos atstovas, o ne tauta, juk musu visu neperkele i sibira. Suprask, dabartine politika isterikuoja ir bando falsifikuoti istorija. pvz koks Bradunas sukure daug vertingesnio nes emigravo i JAV, o stai Cvirka, S.Neris tik komunistu pakalikai ir ju kuryba niekine? Jie visi lietuviai, ju visu buvo pasirinkimas kuria puse pasirinkti, bet negalima ju skirstyti i tikruosius lietuvius ir kazkokius prisimetelius. Su tremtiniais irgi tas pats daroma, isaukstinamos ju kancios, visas laikotarpis bandomas atvaizduoti per juos, bet jie tik tautos dalis, is ju puses neimanoma pazvelgti kaip gyveno visi like 3 milijonai.
Anonymous 2009-04-17 21:43
Eikis šikt , nervai nebelaiko pasiskaičius komentarus , aš apklausiau visai skirtingus žmones( Mama dirba paštininke , išnešioja pensijas, tad viena gražų šeštadienį ėjau kartu su ja ir apklausiau pensininkus) Vel mat negalėjom pakeliauti po pasauli , po SSRS keliones būdavo nemokamos arba reikėdavo damokėt maža dali , viska kita padengdavo gamyklos , profsąjungos. Užknisot su savo konservišku mąstymu... Išvežė į sibirą , pamanykit, daugeliui buvo už ką , o ką išvežė "netyčia" tai jie ir ten nepražuvo , pvz mano kaimynas , darbštus žmogus , stalius jis su tevais buvo išvežtas i sibira ten gyveno visai neblogai pasistatė namą turėjo maisto , visko ko reikėjo. Negana to pastate dar viena namą kurį pardavė... Grįžo į Lietuva nusipirko busta ir dar liko pingų. Aš nesiremiu tuščiomis kalbomis ar sausa vadovėliu informacija , remiuosi žmoniu pasakojimais. Ir galų gale po velniu mano tėvukai ūkininkai , dabar gauna siulimus koperuotis su kitais , nes kitaip neisgyvens, tai ar ne tapati kolūkinė sitsema grįžta ? Ką ? ir baikit man čia pasakoti savo faktus kuriuos kažkur skaitėte ar girdėjote. Norit pasakysiu Šūūūdas ta jusų laisve , miškai kertami vakare gatve nepraeisi , drebini kinkas kiekvieną mėnesi ir nezinai ar rytoi dirbsi ir turesi iš ko pamaitinti vaikus ( nebekalbant apie pakeliavimus po pasauli) Gerai tik tiem kas turi savo verslus ir mauna paskutines kelnias tiems juodadarbiams ir is jų prakaitu uždirbtus pinigus važineja pasaulio pamatyt o daugelis kaime gyvenančių žmoniu nera jūros matę. Išeikit į lauka įkvepkit laisves oro , va jum didžiausias + o tada daugelis grįš ir galvos kaip sumoketi kitops menesio paskolos imoką
Anonymous 2009-04-18 00:20
Arns - kaip administracija nepašalino tavo avataro? Čia gal Lietuvos įstatymai negalioja? Velnias tavo tas paveikslėlis bado mano akis. tomzaslt zn pats būtum pagyvenęs Sibire pašalęs užpakalį, tai patylėtum ir nečiulbėtum kvailysčių. Ką žmonės, kuriem smegenys buvo pastoviai plaunamos gali pasakyti prieš buvusią valdžią? O jei kam kliūna seimas tai jame nemažai veikėjų, kurie pavaldūs draugams iš rytų ir ko tada norit iš tokio seimo?
Arns 2009-04-18 00:28
La Cosa Nostra, visu pirma is portalo galerijos as ji ir issirinkau 2, cia is zaidimo Red Alert 2, tad prie stilizuotu dalyku nesikabinejama, 3, jei nors kiek valdzia dar turi proto, ji supras jog reikia kovoti ne su simboliais, o su blogio saknimis.
Anonymous 2009-04-18 00:36
Na, kad ir žaidimo simbolis vistiek, draudžiami simboliai. Gal man svastiką iš Wolfenstein isidėt, iš žaidimo, bet svastika.
Arns 2009-04-18 01:00
tai kada bus uzdraustas sis zaidimas Lietuvoje, tada ir kalbekimes, dabar kiek zinau draudziama prekiauti simboliais, bet juos tureti ne. Bande konservai prakisti, ir ka, ES daugumoje saliu yra komunistiniu partiju(ar bent jau turinciu savo simbolikoje kuji ir pjautuva), o jos jau neleis prievartinio persekiojimo. Juk naciu simbolika buvo tik nacistineje vokietijoje, o kujis ir pjautuvas priklauso visiems socialistams(komunistams), ir tikrai ne visi yra prisideje prie kokiu nors nusikaltimu
Plikas 2009-04-18 01:23
Tavo minima "mistine demokratija" dabar ir yra rusijoj, o gal ja prilyginsi JAV ar netgi Europos valstybiu demokratijai? Minejai tremimus. Nesigilinsiu del tikslaus istemtuju skaiciaus - ar tai bus 100 tukst., ar daugiau - tu nepriestarauji, kad tremimai buvo ir jie buvo vykdomi pries temiamuju valia. Koks skirtumas kiek ju istreme? 1 tukst. ar 100 tykst.? Tavo manymu tai normalu? Tai padejo likusiems Lietuvos gyventojams? O gal but tai padejo i istremtuju vieta atkraustytiems rusams? As nesuprantu, negi tikrai kazkam atrodo, kad tokia santvarka, kur gali vekti belenka, o gauni tapati ka ir visi, yra normali? -jau neminint valdzios nusikaltimu pries zmogiskuma...
HiTech 2009-04-18 01:33
La Cosa Nostra teisingai sako, butum pasales pats sikna, verktum kaip vaikas, nors nereikejo nei ten pabut, jau matosi kad verksnys... As taipogi ne is vadoveliu ar kur kitur prisiskaites, bet mano seneliai buvo istremti ir viska gerai zinau. Zmones istremti (pagal tave seip buvo uz ka) buvo istremti todel, kad nepakluso okupantams ir jiems priesinosi, uz tai kad gyne Lietuva. Graudu klausytis tokiu kaip tu...
Anonymous 2009-04-18 15:30
Aha, reiktų suprasti - visi kaip vienas teigė, kad "prie ruso buvo greiau". Teko bendrauti su ne vienu pensininku ir "prie ruso". Žinai ką tie "ruso laikų" pensininkai pasakojo? Kad "prie Smetonos buvo geriau". Galim testi toliau - "prie Smetonos" gyvenantiems "prie caro" buvo geriau, o pastariesiems atrodė, kad buvo tvarka kol nepanaikino baudžiavą. Atsakymas į klausimą, kodėl žmonėms atrodo, kad "anksčiau buvo geriau" yra bendras visoms epochoms: "anksčiau" jie buvo jauni, sveiki, galėjo mylėti ir mylėtis. Kas dabar per laikai atėjo, kad lovos reikalai tapo neįdomūs?
Anonymous 2009-04-18 17:34
Buvo ištremti į laptegus ten kur šalta gyveno blogai.... Tikra, bet daugelis buvo visokie korumpuoti , visokie "verslininkai" pas kuruos žmones dirbdavo pusdykei t.t tad apie 50 procentu ištremtuju buvo to verti kiti 50 galbut ir nekalti , o tie kurie gynė lietuva , laisvę , mano manymu arba visiškai kvaili arba iškart turėjo buti pasiryžę paguldyti galvas dėl "Laisves" . Sakote praplautos smegenys visiems , tik ne jums taip ? jum tai nepraplautos? Aš gavęs lankstinuką apie Vasario 16 , niekaip nesupratau žmoniu bukumo kurį jie padarė ten gryna propaganda. Surašyta 13 auku ir kaip jie mirė cituoju : Vardenis Pavardenis Didvyriškai žuvo rusu tankams pradėjus šaudyti Į beginkliu žmonių minią. Čia logiška ? Jaitankas butu šovęs į minią tu aukų butu šimtai. (primena anekdota Puikiai kumščiais ginkluoti palestiniečiai užpuolė taikei tankuose sedinčius žydus , palestiniečiai atsipirko keliomis lengvomis mirtimis ,o žydai didžiulėmis moralinėmis traumomis) Paskui dar vienas žuvo nuo širdies smugio , ir taip pat įrašytas kaip rusu auka. Dar buvo bet dabar gerai nepamenu kad jums nemeluoti . Dabar galvokit logiškai , stovi tankas ateina beginklis žmogus atsitoja prieš tanką ir tankas turi sustoti nusiginkluoti ir pasiduoti matai beginklio skriausti negalima... Sovietiniais laikais visi žmones turėjo stabilumą darbą , atstovėdavo kad ir 10 metu eilėje gaudavo bustą , pasakyk ar paprastam mirtingajam dabar imanoma nusipirkti 3 kambarių butą ar namą kuris kainuoja 400.000 lt jai uždirbi kad ir 4000 lt i menesi (toli gražu ne kiekvienas tiek uždirba) Galime ginčytis be galo , pripažinkim nei aš jus itikinsiu nei jus manęs . Tad ir dikutuoti nelabai verta. Protingas ir apsukrus žmogus niekada neprapuolė, kokie laikai bebutu, tesiog seniau buvo visi lygus ( ar jau apyligei ) O dabar esi arba vargšas juodadarbis arba ponas juodadarbiu išnaudotojas
Anonymous 2009-04-18 19:57
kaip buvo iš tikrųjų.