Saulės šviesos perteklius siejamas su savižudybėmis  (15)

Tarptautinė tyrėjų grupė priėjo išvadą, kad per daug saulės šviesos gali skatinti savižudžius žengti lemtingą žingsnį, praneša „The Register“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos Karolinska instituto psichologė Karin Sparring Björkstén kartu su savo tyrimo bendraautoriais profesoriumi Peteriu Bjerregaardu (Danijos nacionalinis visuomenės sveikatos institutas) ir Kalifornijos universiteto profesoriumi Danielu Kripke (JAV) nustatė, kad Grenlandijoje vasaromis smarkiai išauga savižudybių skaičius.

Tyrėjai nagrinėjo 1968 – 2002 m. savižudybių Grenlandijoje statistinius duomenis ir nustatė, kad žmonės čia žudosi tuo dažniau, kuo toliau į šiaurę gyvena. Vasaromis šiaurinėje Grenlandijos dalyje saulė šviečia 24 val. per parą. Mokslininkai padarė prielaidą, kad savižudybių skaičius gali būti siejamas su saulės šviesos „pertekliumi“.

Nors dauguma tyrimų liudija, kad savižudybių skaičius išauga pavasario ir vasaros mėnesiais, iki šiol priimta manyti, kad jų padaugėja vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje, kai vyrauja tamsa. Tačiau faktai liudija, kad pavasarį ir vasarą savižudybių skaičius būna didžiausias Vakarų Grenlandijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Japonijoje, JAV, Lietuvoje ir Šveicarijoje, teigia mokslininkai.

„Šviesa – tik vienas iš daugelio savižudybės tragedijos priežasčių, tačiau šis tyrimas atskleidė, kad gali egzistuoti ryšys tarp saulės šviesos ir savižudybės“, - sakė K. Björkstén.

Tyrimo medžiagą ruošiamasi paskelbti žurnale „BMS Psychiatry“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: