Evoliucija pastebima jau po 30-tosios žuvų kartos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Thorn 2009-06-16 14:51
Visada buvo. Argi tai neissprendzia atsiradimo kazko is nieko problemos?
Akimb 2009-06-16 14:54
Beje, rwc, mūsų visata plečiasi. Jei mūsų visata yra tik dalis kitos visatos tai ir ta kita visata turi plėstis, tai reiškia, kad vistiek visatos yra panašios. Beje, aš laikau visko pradžia energiją. Vėliau viskas vystosi pagal griežtą logiką, tai visos visatos yra arba labai panašios arba tokios pačios.
Akimb 2009-06-16 14:56
Gi tai didysis sprogimas, tik turintis ciklus. Čia tas pats galioja kaip ir didžiajam sprogimui.
rwc 2009-06-16 15:09
Jei mūsų Visata yra kitoje Visatoje, tai nereiškia, kad ta išorinė irgi turi plėstis. Mes uždaryti įvykių horizonte, o už jo gali būti visai kita fizika. Galbūt ta išorinė yra Big Bango arba Cruncho stadijoje, o gal - kaip minėjai, tarp ciklų. Apskritai, kam svarstyti apie tai, ko niekad nesužinosim? Aš savo chaotiškos tuštumos irgi neperšu kaip konkretaus spėjimo - tik kaip pavyzdį, kad su žemiška matematika galima rasti paaiškinimą, kaip iš nieko atsiranda kažkas.
Akimb 2009-06-16 15:17
Bet įdomu taip padiskutuoti. Kaip jau sakiau, laikau visko pradžią energiją, kuri vystosi pagal griežtą logiką, todėl visos visatos turėtų būti arba labai panašios arba tokios pačios. Kaip kitaip? Gi tikrai pradžioje ne materija, bet energija susiformuoja, nes viską ir varo energija. Tai kaip gali būti kitokie fizikos dėsniai?
rwc 2009-06-16 20:41
Manau, kad energija, kaip ir materija, tamsioji energija, visos sąveikos yra labiau fundamentalių reiškinių pasekmė, o ne duotybė. Tą bando aiškinti visokios stygų ir kitos visa ko teorijos. Kitaip tariant, energija, masė, jas pernešančios dalelės ir jų poveikio stiprumo santykiai, kaip ir kosmologinė konstanta, susiformavo jau įvykus Big Bangui. Jeigu įmanoma visata be materijos (pvz, nesusiformuoja Higgso bozonai ar dar kas nors), tai gal įmanoma visata su visai kitokia energijos samprata, arba išvis be jos? Juk ji tik abstrakcija, bet tiek gerai iliustruojanti dabartinius mūsų Visatos dėsnius, kad be jos negalime įsivaizduoti fizikos. Aš už pagrindą visgi imčiau sąveikas ir per jas apibrėžčiau energiją. Pvz, kaip sistemos disbalanso matą, pasireiškiantį (mūsų Visatoje) keturiuose matavimuose, keturiomis sąveikomis ir keturiomis dalelių rūšimis. Be to, kaip entropijos matą. Entropija gali pasireikšti kad ir mėtant kauliuką, ypač nelabai simetrišką. Ką aš noriu pasakyti - kad visai įmanomas tokios kaip mūsų visatos egzistavimas ir su visiškai kitokiu energijos apibrėžimu, sąveikomis ir t.t.. Kad visiškai nereikia kažkokio "pradinio impulso", tuo labiau - nešančio energiją kaip mes ją suprantame, kad galėtų atsirasti tokia kaip mūsų visata. Kodėl E=mc^2? Čia m-inertiškumo matas, taigi priklausomas nuo laiko (koordinatės, kuri susiformuoja po BB), c - konstanta išreiškianti santykį tarp pokyčio trijose koordinatėse ketvirtosios atžvilgiu. Graži abstrakcija, bet per sudėtinga... Ypač laikant, kad x, y, z, t neegzistuoja arba jų santykis neapibrėžtas iki BB. Tiesiog įrodoma modeliavimais ir loginiais eksperimentais, kad tai minimali (ar artima) konfigūracija, kad atsirastų sudėtinga, protaujanti gyvybė, ir kad visata nesuirtų, negrįžtų į chaosą. Užtenka nežymiai pakeisti lambda (kosmologinę konstanta, kuri, manoma gali kisti ir mūsų Visatoje) - ir elektromagnetizmas taps silpnesnis nei gravitacija. Arba atsiras dvi laiko koordinatės ir dvi erdvės, vietoj 1+3. Nelabai žinau visų tų stygų teorijų, tai nepaaiškinsiu, kodėl - bet kiek suprantu, teoriniuose skaičiavimuose tokie modeliai galimi. Kiek BB baigiasi tiesiog chaosu, "karšta" miuonų, mandelbrotų ar dar kažko sriuba be jokios sistemos? Manau, absoliuti dauguma. Ir linkstu manyti, kad Visata plaukioja pati tokioje chaotiškų visatų sriuboje. Ir kaip bandžiau parodyti, panašaus chaotinio vakuumo pilnai pakanka susikurti tvarkingoms sritims be jokio impulso iš šalies, "protingo dizainerio" ar a-priori sureguliuotų dėsnių. Jei nesitiki kitaip - priimk, kad chaotiškoje sistemoje gali būti ir neigiamos energijos, neigiamo laiko ar dar kokių nesuvokiamų egzotikų, kad visada yra iš ko "pasiskolinti" ir t.t..
Justas116 2009-08-05 19:37
Tai evoliucija. Is nieko atsiranda energija is energijos-materija. As asmeniskai manau, kad materija yra labai maza sfera pripildyta energijos.
Akimb 2009-08-09 12:02
Dėkim viskas atsiranda iš nieko: yra absoliuti tuštuma - niekas ir iš jos atsiranda energija. Tas atsiradimas kažkoks atsitiktinis, nes, kaip sakiau, jei ne, tada galėtume tai priskirti kažkam kitam. Bet ar buvo viso to pradžia? Ar buvo pats pirmasis energijos atsiradimas? Ar tai visada vyko? Be pradžios ir pabaigos? Gi tuštumoje nėra laiko, nėra nieko - to neįmanoma sunaikinti, nes nėra ką naikinti. Tai taip išeina, kad viskas, visi atsiradimai ir išnykimai, jie vyks be pabaigos... Bet kaip su pradžia?
rwc 2009-08-09 14:26
Akimb 2009-08-09 14:48
Užrašyti keliai? Vienas kelias, kurio mes negalime atsisakyti - tai laikas.
rwc 2009-08-09 15:03
Taip. Ko gero, mūsų fizika draudžia išklysti iš laiko "tėkmės". Bet stygų teorijose mėgstama daleles piešti kaip "kelnes" ir panašiai. T.y. laiko koordinatę imti kaip geometrinę. Tačiau kvantiniai reiškiniai laikomi tikimybiniais. Populiarios "alternatyvių istorijų" teorijos. O gal tikrai - visa tai tik dūmų uždanga, mūsų keliai ir pasirinkimai užrašyti ir nepakeičiami.
Mitas 2009-08-09 15:50
Turint tokią technologiją, kuri galėtų sekti sąmonės veiklą po mirties (aš manau, kad sąmonė nevisiškai priklausoma nuo smegenų veiklos, todėl šioms nustojus funkcionuoti, sąmonė toliau egzistuoja), būtų galima tiksliai pasakyti, koks šios realybės vaidmuo, nes prieš sąmonei įgyjant naują kūną, žinotume, ką ji patiria. Galbūt tau parenkamas scenarijus dar prieš gimstant. Kita vertus, kad realybė būtų tvarkinga, visi jos elementai turėtų paklusti išankstiniai tvarkai, priešingu atveju, kas užtikrins, kad tie elementai nesusidurs vienas su kitu? Tikiuosi, supratot mano mintį.
rwc 2009-08-09 16:44
Manau, tam užtikrinti pakanka antropijos principo. Daugumoje visatų reiškiniai vyksta bet kaip. Mūsų visatoje jie yra tvarkingi, dėl to mes galime atsirasti ir egzistuoti. Taigi tarp begalybės miuoninių-mandelbrotinių visatų egzistuoja mūsiškė, kurioje gali susiformuoti gyvybė, klausianti, kur laiko pradžia.
Mitas 2009-08-09 20:38
O kodėl būtent mūsų visatoje yra tvarka? Kodėl ne bet kurioje kitoje visatoje? Ir kas nulemia, prižiūri šią tvarką? Kokiu principu ši tvarka egzistuoja?
rwc 2009-08-10 13:48
Jei tokie dėsniai būtų ne mūsų, o kitoje visatoje - tuomet mes būtume toje kitoje. Ir jei tarsime, kad yra be galo daug skirtingų visatų - tai tarp jų turi būti ir tokia kaip mūsiškė. Visai tikėtina, kad dauguma visatų yra be jokios tvarkos, ar suvokiamų fizikos dėsnių, todėl niekam nereikia jų prižiūrėti. Kad pas mus dėsniai taip subalansuoti, jog galėjome atsirasti mes, gali laikyti neįtikėtinu sutapimu. Bet neįtikėtina - nereiškia neįmanoma. Aišku, gali būti, kad šituos dėsnius sureguliavo ir prižiūri kažkoks protas, bet iš principo jis nebūtinas.