Alkoholis trenkia į smegenis po 6 minučių  (14)

Vokietijos mokslininkai nustatė, kad alkoholis žmogaus smegenis pasiekia tepraėjus vos 6 minutėms nuo alkoholinio gėrimo suvartojimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis tyrimas pirmą kartą atskleidė, kokie spartūs pokyčiai žmogaus smegenų ląstelėse vyksta vartojant alkoholinius gėrimus. Ankstesni alkoholio poveikio smegenims tyrimai buvo atliekami tik su gyvūnais, skelbia „Daily Telegraph“.

Pasak Heidelbergo universiteto (Vokietija) klinikos tyrėjų, tai, kad žmogaus smegenys greitai reaguoja į alkoholį, jau buvo žinoma, tačiau jie norėjo išmatuoti šio proceso spartą.

Tyrimo dalyviams – 8 vyrams ir 7 moterims – buvo duodama per 90 cm ilgio šiaudelį išgerti tam tikrą alkoholio kiekį, o jų smegenys tuo metu buvo skenuojamas magnetinio rezonanso tomografu. Mokslininkai norėjo, kad alkoholio koncentracija tiriamųjų kraujyje pasiektų 0,05 – 0,06 proc. – toks apsvaigimo lygis nesukelia intoksikacijos, bet trukdo saugiai vairuoti.

Paaiškėjo, kad tepraėjus vos 6 minutėms nuo alkoholinio gėrimo suvartojimo buvo pradėti fiksuoti pakitimai savanorių smegenų ląstelėse. Pasak mokslininkų, jie buvo tokie patys ir vyrų, ir moterų smegenyse. Neurologo Armino Billerio teigimu, didėjant alkoholio kiekiui cheminių medžiagų, kurios paprastai saugo smegenų ląsteles, koncentracija sumažėdavo. Be to, atitinkamai sumažėdavo ir kitų smegenų ląstelių medžiagų kiekis.

Tyrėjai priėjo išvadą, kad nors žalingas alkoholio poveikis smegenims yra trumpalaikis, reguliariai vartojant alkoholinius gėrimus smegenų ląstelėms prireikia vis daugiau laiko atsistatyti.

Tyrimo rezultatai paskelbti naujausiame žurnalo „Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism“ numeryje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(3)
(0)
(1)

Komentarai (14)