Algimantas Čekuolis. Visatoje nesame vieniši

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SG 2009-07-26 14:39
Patinka man tokie samprotaujamieji straipsniai. Geras ir šitas. + Vis dėlto, jei kažkas daug toliau taip pat ieško gyvybės visatoje ir dar su pažangesnėmis technologijomis, tai šansai surasti vieni kitus, net nebe dvigubėja, o trigubėja ar keturgubėja, o jei dar ieškotojų ne vieni, tai dar daugiau šansų, bet vis tiek kolkas nesusitikom...
Mitas 2009-07-26 15:09
Teisingas straipsnis. +
emexas 2009-07-26 15:10
idomus straipsniukas
ligonis 2009-07-26 15:13
jei cekuolis pasake - vadinasi tiesa o gal taip beieskant ta SETI uztiks koki signala. kuris buvo pasiustas kai civilizacija buvo musu lygio. o dabar jie butu daug pazangesni - tai potencialus keliones taskas ateities kartoms.
Akimb 2009-07-26 15:26
Nu šaunus straipsnis! + Čia dėl tų ateivių tai tesingai pasakė - jei jie gali nukeliauti tokius atstumus, aš neabejoju, kad jie ir negyvenamą planetą gali padaryti gyvenama, ir dar daug daugiau. Ir dėl suvokimo tiesa
kionig 2009-07-26 16:27
O kas noretu isimyleti nezemiska butybe ? P.S pradejau fleima, tai turbut jo pats sulauksiu P.P.S Kaip kad Ensteinas sake, tik as truputi perfrazuosiu: visatoje yra du begaliniai dalykai: visata ir zmogaus kvailumas, bet del fantazijos as abejociau
Wolfy 2009-07-26 16:57
Vakar skaiciau sita idomu straipsniuka,tai tikrai priverte susimastyti Bet manau mums del nezemiskos civilizacijos nereiketu sukti galvos,nes turime ir savu daug problemu.
okta 2009-07-26 17:34
kionig, tavo kritika šiam straipsniui labai nekonstruktyvi, kaip ir pats pasakei tai yra fleimas. Ar fleimini todėl, kad nekenti p. Čekuolio ar todėl, kad pavydi jam protinių gabumų ir dar tokiame amžiuje? Galų gale, nors tavęs nepažįstu, manau, kad esi ribotas žmogus, nes tavo mąstymas per siauras suvokti tokius transcendentinius dalykus, kaip nežemiškų civilizacijų egzistavimas. p.s. iŠmokime raŠyti lietuviŠkai
kionig 2009-07-26 18:44
Va, ka mums reikia daryti, o kalbeti ir fantazuoti apie nezinomus dalykus, kuri darba geriausiai gali kiekvienas atlikti su nedidelemis protinemis pastangomis. Zinai visi, moka liezuviu malt, tik tingi pirstus pajudint ir cia yra didziausia zmonijos bausme, kad mes negalime pasiekt tos tobulybes.
Topazas 2009-07-26 19:09
Man ir pasirodė, kad kionig užkliuvo ne straipsnis, o pats Čekuolis. Ar daug pažįsti tokio garbingo amžiaus žmonių, kurie tiek daug domisi mokslais, šių dienų aktualijomis? Duok savo seneliui parašyt, kaži ar sulauksi tokio tvarkingo, argumentuoto ir susimąstyti verčiančio straipsnio... Jei tokį parašytų - tada gerbčiau ir tavo senelį. Čekuolis, žinoma, kaip ir visi sensta, ir faktas, kad kuo toliau tuo prasčiau bus, bet bet kokiu atveju tokį žmogų reikia gerbti... Pavydžiu jam tokios kantrybės ir smalsumo būnant jau tokio amžiaus... daugeliui lietuvių nusispjaut į tai... Kas liečia straipsnį - tai vienas geriausių samprotaujamojo tipo skaitytų straipsnių apie nežemiškas gyvybes. Man labai patiko!
kionig 2009-07-26 20:17
Nu gerai uzkliuvo pats cekuolis del to, kad jis blogai kai kur interpretuoja ir kai kuriuose teiginiuose matosi saliskumas. Viena aisku yra dvi puses, kur viena tiki, kad egzistuoja nezemiska gyvybe, o kita netiki. Dabar ta puse, kuri tiki, skeptikus vadina kvailiais, ir jei as buciau perejes i kita barikadu puse, kurie tiki kazkuom, tai nebuciau sulaukes tokio argumento, kad esu riboto mastymo zmogus. Ar tai, kurie teigiantieji jog "supranta" apie nezemiska gyvybe ir dedasi tokiais protingais yra tokie proto bokstai vadindami kitus kvailiais ? Prie ko cia dabar tie seneliai ? As apie pati straipsni daugiau sneku, kuri kai kur cekuolis blogai interpratavo. O nekalbu apie asmeniskumus, kad jis ten senas ir t.t. Viena aisku, kad klysti - zmogiska Samprotavimas, nera toks jau baisus, bet jame taip pat turi buti remiamasi logika interpretuojant visata ir ne tik, o ne vien fantaziju vaisiais. Samprotavimas ir yra tokio pobudzio, kad is nulio tu turi padaryt straipsni. Turbut as per didelis realistas, kuris tikisi is sampratovimo tikru irodymu, kuriu pakolkas niekas neturi. P.S siaip siulau nusileisti ant zemes, nes gimes sliauzioti - skraidyti negali, ir spresti zemiskasias problemas.
Topazas 2009-07-26 21:35
Ten kur apie senelius - tai turėjau galvoje, kad tokių senų, net ir jaunų, žmonių kaip Čekuolis yra tikrai mažai, todėl jį reikai gerbti. Gal tau ir straipsnis užkliuvo, bet kai pažėrei, tai atrodo lyg jis koks nevykelis, vaidinantis protingą, būtų... Aš taip pat esu didelis realistas, bet ten kur neįmanoma apskaičiuoti, o tik nuspėti/numanyti remiuosi logika ir tikimybėmis... Gal ir netinkamas žodis "kvailiai", bet mano nuomone neigti nežemišką gyvybę yra tikrai naivu. O dėl nusileidimo ant žemės - tai manau, kad viskas yra pasiekiama labai sunkiu, ilgu darbu ir tik juo. Jei kada nors atras gyvybe kitur - tai visiškai užbaigtų tokias diskusijas ir pakeistų mūsų pasaulėžiūrą iš esmės.
Aurum 2009-07-26 21:45
Broliams Raitams kazkada irgi buvo pasakyta sita fraze, bet jie nenustojo svajoti ir sukure pirma lektuva, ar kazka panasaus i ji. Ar tikrai viskas turi remtis vien irodymais ir faktais? O jeigu tie irodymai ar faktai bus klaidingi, ar mes toli pajudesime jais remdamiesi. Vietos fantazijai ir svajonems tikrai reikia palikti. Nes juk dazniausiai fantazijos siejamos butent su tuo, ko mes dar neturime ir tik zinodami, kad mes to neturime, bet noretume tureti - mes galesime tai sukurti. Daugelis dabartiniu isradimu atsirado is fantastikos knygu. Kur zmones svajojo fantazavo apie tai, ko realiai tais laikais nebuvo. Bet veliau, po keliasdesimties metu, koks isradejas paeme ta knyga, perskaite, apsvarste kokias dabar turime technologijas ir nusprende, kad galima tai padaryti. Visgi fantazija tai vienas is naujausiu technologiju varomuju varykleliu. Galima prisiminti ir viduramzius, kai zmonems negalima buvo svajoti, nes to dievas nesukure ir zmogus negali kurti kazka daugiau negu dievas, nes tai butu nusidiejimas. Ir ar toli pajudejo tada civilizacija? Graikai, garsiausi filosofai/svajotai ir didziausi moksliniai pasiekimai. Archimedas, Mendelejevas, Kopernikas - savo laiku svajotai/fantastai, kurie galvojo kitaip negu dauguma to laiko zmoniu ir to pasekoje padare didelius isradimus. Bet jeigu jie galvotu kaip visi kiti ir remtusi tik tu laiku faktais ir teoremomis ar jie padarytu savo isradimus? Taigi realiai kaip ir geras mokslininkas, turi buti kartu ir geras svajotojas, kitaip jis pavyrsta tik knygu ziurke, kuris nors ir turi zinias, bet realiai ju panaudoti negali, nes jis nesupranta, kaip gali buti kazkas daugiau, negu yra.
ZORO 2009-07-26 23:23
Galima tik pritarti siai nuomonei
kionig 2009-07-26 23:55
Aurum, Fantazija su isradimais yra sietinas dalykas ir as to neneigiu. Visai kas kita yra teigti, kai pats apie tai nieko nezinai ir apskritai niekas nezino, kas per ta nezimiskoji gyvybe yra. Nieks nieko negali pasakyti apie ja: kaip jin atrodo, kokiai desniai jai galioja ir t.t. Fantazija su atradimais, kai tas kitas musu isvajotasis dalykas, siuo atveju nezemiskoji gyvybe, yra nesusijes su mumis, jis nuo musu niekaip nepriklauso, tai is kur speliojimai, kad kas yra ? Cia taip pat, kaip kad tave visiskai akla ileistu i kambari, kuriame nieks kitas negali pasufleruoti kur daiktas yra ir kokie jie yra. Kazin ar dabar suveiktu tavo fantazija ? Tu sita teisingai interpretuoji, kur sitai nuomonei ir as pritariu. Bet straipsnio esme kiek kitokia. Jei nori, kazka irodyti, tai turi tureti tam irodymu, kitaip tavim tikes tik durniai. Pvz dabar per krize kiek kvailiu pamaciau, kurie pardavinejo juosteles tipo atnaujinancius akumus ir t.t. Dar vienam forume pradejo skelbtis zmogas neva isrades amzinaji varikli, ir siame portale tokiu veikeju buvo.. Tai mum kaip tik geriau, kad mes turime nors ir viena fakta ar kelis, ir jie gali buti klaidingi, kas nera blogai, o jei teisingi, tai dar geriau. Beje, technologiju tobulejima, ne vien fantazija leme, kuri buvo iskart lydama ir begales nepasisekimu, klaidu, tai vat tos klaidos ir leme tobulejima. O ar dabar mes ar pajudejome sitokiais samprotavimais nors kiek link tos nezemiskos gyvybes atradimo ? Siulai laukt tarkim 100 metu ? ir kazkaip po to 100 metu mes negauname jokios zinutes, kas tada ? Sitai prilyginciau sizifo darbui. Mes per tuos 100 metu pasieksime daug daugiau ir gal patys jau galesime iveikt tuos kosminius atstumus, arba tikriausiai uz mus tai darys robotai. Vienintele zmonijos problema, kad nori visko iskart. O yra tokia patarle, kuri labai gerai pasiteisina praktikoje, kai daug noresi, tai ir mazai turesi. Zmogus tegul pirma savo garda susitvarko, o tik po to lenda giliau. As patikesiu tik tada ta nezemiska gyvybe, kai jie man pries pat nosi pasirodis ir pasisveikins arba nupils mane vietoj.
Mitas 2009-07-27 00:03
O man norisi tik priminti vieno užmiršto genijaus mintis: http://thinkexist.com/quotes/nikola_tesla/
kionig 2009-07-27 00:25
Nu ne visos ten jau turi dideli populiaruma, del savo specifikos. Bet va viena atradau, kuri atiktu daugeli toki speliojimu. “Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality.”
Mitas 2009-07-27 00:44
Kionig, apšaukei Čekuolį šališkumu, nors savo pasisakymuose pats esi šališkas. Bet gal aš klystu, o tu eilinį kartą teisus.
Kaukas 2009-07-27 00:57
Šiaip aš visiškai pritariu kionig. Straipsnis yra tik Čekuolio fantazijos bandomos prakišti už tiesą. Lygiai taip pat gali parašyti betkuris Jonas ar Petras ir teigti, kad greičiausiai gyvybė kitur neegzistuoja arba egzistuoja, bet ateiviai yra labai neišsivystę ir su septyniom kojom. Manau tokio lygio diskusijoms geriausia vieta yra su kaimynu bonką darant, o ne mokslo ir technologijų portale. Ar čia gal išimtis todėl, kad tai ne kieno nors kito, o Čekuolio fantazijos? Beje vien jau pamastymai apie visokias teorijas, kad jie keliauti gali negaliojant mums žinomiems fizikos dėsniams ko verti. Na panašiai, kaip įsivaizdavimas, kad visi, kuriuos pagrobia iš žemės yra žali ir didelėm akim. Įsivaizduojam juos sudarytus iš atomų, tačiau fizika čia staiga galiot nustoja. Nes atomai jau pas juos kažkokie kitokie, gali skraidyt didesnių greičių už šviesą ir tam energijos nereikia. Yra toks "wishful thinking" http://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking tai labai panašu, kad tuom ir naudojasi dauguma aklai tikinčių ateivių egzsistavimu. Jei labai nori, tai ta isivaizduojama gyvybės forma, matyt vien minties dėka fizikos dėsnius gali pakeist. Kur aš tai girdėjau? A, taigi bobutės tvirtina, kad seniau buvo kalbantys žalčiai ir vienas barzdočius vaikščiodavęs per vandenį. Šiaip, kad dar kažkur kitur gyvybė egzistuoja labai jau didelė tikimybė, bet kad jie gali per visą visatą pirmyn atgal duotis, pažeisdami visus žinomus dėsnius, prilygsta išminčiams bandantiems išrasti amžinąjį variklį. Kad ir kiek dėdukai ir vaikai stengiasi savo garažuose sumeistrauti, kaip nepavyksta taip nepavyksta.
kionig 2009-07-27 01:00
O as ar sakiau, kad visiskai teisus ? As tau siulau pamegint irodyt tokius teiginius ? Be irodymu as taip pat galiu juos neigti. Ar ne tas pats ? Idomu, kurioje vietoje as saliskas, ten kur pritariu Aurum ? Jei ten, tai Aurum snekejo biski ne apie ta tema, bet labai panasia. O jei nori buti teisus, tai kas tau trukdo mano nuomone paneigt, irodant, kad as neteisus ?