Iš odos ląstelių sėkmingai klonuotos pelės  (3)

Kinijos mokslininkai iš genetiškai perprogramuotų pelių odos kamieninių ląstelių sėkmingai klonavo peles. Šis pasiekimas patvirtina teorinę galimybę tokiu pat būdu klonuoti ir žmogų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdydami šį eksperimentą, kurio rezultatus paskelbė žurnalas „Nature“, Kinijos mokslininkai naudojo pelių odos pliuripotentines kamienines ląsteles (iPS, induced pluripotent skin cell), kurios buvo perprogramuotos taip, kad atrodytų ir veiktų kaip embrioninės kamieninės ląstelės, rašo „Daily Telegraph“.

Kinijos Mokslų akademijos Reprodukcinės biologijos laboratorijoje mokslininkų grupė, vadovaujama Qi Zhou, „iPS“ ląsteles sukūrė naudodama pelių odos audinyje esančius fibroblastus. Iš viso kinų mokslininkai sukūrė 37 kamieninių ląstelių rinkinius, iš jų 3 atvejais pavyko sėkmingai klonuoti gyvus pelių jauniklius.

Eksperimento rezultatai patvirtino, kad iš odos ląstelių, nenaudojant lytinės reprodukcijos, galima išauginti sveikų gyvūnų palikuonių, kurie gali atsivesti jauniklių „normaliu“ būdu.

Pasak Šanchajaus Medicininės genetikos instituto mokslininkės Fanyi Zeng, iš vieno kamieninių ląstelių rinkinio pavyko klonuoti tokių sveikų pelių, kad viena iš jų gyveno 9 mėnesius.

„Iš viso susilaukta daugiau nei 100 antros kartos ir per 100 trečios kartos palikuonių. Rezultatai aiškiai rodo, kokia vaisinga ir pajėgi yra ši sistema“, - sakė mokslininkė.

Tačiau, pasak leidinio, Kinijos mokslininkai stengiasi išvengti galimų savo pasiekimo interpretacijų, susijusių su perprogramuotų odos ląstelių naudojimu žmonėms klonuoti. Pasak kinų specialistų, demonstruojant perprogramuotų pelių ląstelių potencialaus panaudojimo įvairovę, galima įsivaizduoti visą eilę pažangių šios technologijos pritaikymo būdų. Šio tyrimo rezultatai esą padės geriau suprasti ligų priežastis ir sukurti veiksmingesnius žmonėms skirtus vaistus.

„Bandymai naudoti „iPS“ ląsteles žmonių reprodukcijos tikslais būtų neetiški. Labai svarbu, kad mokslas turėtų etines ribas“, - sakė Fanyi Zeng, pridurdama, kad Kinijoje atlikto eksperimento rezultatų „jokiu būdu“ negalima laikyti pirmuoju žingsniu šia kryptimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)