Algimantas Čekuolis. Vėliavos bokštuose

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gabus 2009-09-13 10:47
Geras staipsnis. Vien pažiūrėjus į foną, matosi, kad viskas vyko po mūšio.
Seip 2009-09-13 15:11
Gal kas man gali paiskint apie ka sis straipsnis ?
kionig 2009-09-13 16:02
Pjautuva ir kuji Palauk tuo susirinks cia esantis istorijos ekspertais ir pamatysi apie ka straipsnis buvo.... Bus pradedama skaiciuoti kiek kas tanku turejo kiek soviniu butu uzteke tam ir anam, na o jei dar prisides photoshoperiu ekspertai tai isvis bus minciu musis
gabus 2009-09-13 16:12
Va. Puikiai matosi 2 laikrodžiai
kionig 2009-09-13 16:44
2 laikrodziai ant abieju ranku: EPIC "smart"
mykolas 2009-09-13 19:28
Apie laikrodžius rašoma ir Z.Stankaus "albinosuose" Išvaduotojai visur vienodi
Arns 2009-09-13 20:39
Visi nori simboliu, ir kuo jie geriau apipavidalinti - tuo geriau. Spontaniski veiksmai dazniausiai lieka tik pasakojimuose, o viskas kas uzfiksuota kadruose, neretai buna surezisuota arba zinoma ko norima, tad uzfiksuojama tikra, isprovokuota, tokia linkme pakrypusi realybe.
gabus 2009-09-13 21:02
Nesutikčiau. Plėšikavimai ir prievartavimai prasideda, kai kariuomenė yra nedrausminga. Tokia ir buvo RA. Tokia ir dabartinė Rusijos kariuomenė. Pvz. kad ir vermachte tokių dalykų nepasitaikydavo. Na bent jau masinių plėšikavimų, prievartavimų dėl to mano žiniomis nebuvo.
nerimas 2009-09-13 21:57
gabus, Grįžtanti vermachto kariuomenė irgi nepasižymėjo mandagumu. aišku RA lenkė vermachta šiuo klausimu keliomis galvomis. o beje, kažkodėl niekas taip ir nepaminėjo "Mūsų tėvų vėliavos" filmo, kur labai gražiai parodyta, ta pati, straipsnyje minėta Ivo-Džimos sala ir vėliavos pakėlimo procesas, ir propagandinis aparatas, kuris tą sekė. nieko įpatingai siaubingo ar nusikalstamo žmonijai tokioje "spekuliacijoje" aš nematau, o vaikams, mano nuomone geriau jau rodyti tokį pavyzdį, nei pasakas apie transformerius ar teletabius.
modis 2009-09-14 11:50
Manau šis simbolis, kaip ir Ivo-Džimos salos vėliava nėra tušti. Juk neatėjo RA ir be kulkos neužėmė Berlyno. Ten žuvo daug drąsių karių, bet niekas to nefiksavo juostoje, o ir nebūtų jų kančios įkvepiančios, tiesiog skaudžiai realistiškos. Todėl ir reikia simbolių tokiems darbams įamžinti. O straipsnis labai liux
gabus 2009-09-14 12:24
Sutinku. Galima sakyti ji buvo "sužverėjusi", tačiau plėšimų ir prievartavimų kaip ir nepasitaikydavo, nebent tarp antrarūšių dalinių.
Tir4elis 2009-09-14 13:02
Berods Linkomanijos "platybėse" klajoja dokumentinis apie tai kaip iš tikro virš Reichstago buvo keliama vėliava. Pagal tą dokumentinį tai buvo keli rusų kariai kurie priartėjus prie pastato sumastė įkelt savo vėliavą. Panaudojo ką turėjo ir su menku pasipriešinimu pakeliui užsikorė ant stogo ir tarp figūrų įtvirtino ką atnešę. Žinoma niekas to iš valdžios nepripažino ir visur pasirodė ideologiškai teisinga nuotrauka..
Arns 2009-09-14 13:16
Tada keista, kodel "suzverejusi" RA buvo laukiama kaip isvaduotoja po "geruju" naciu daliniu valdymo? Buvo visur tas pats, ir tikrai ne sovietu pasakos, kad vos ne visur sovietus asitiko kaip isvaduotojus.
rwc 2009-09-14 14:53
Kur čia taip? Tikrai sovietų pasakos, kiek teko kalbėti su liudininkais ryčiau nuo Berlyno, praktiškai visi vienu balsu tvirtina, kad "išvaduotojos" įvaizdis subliūkšdavo per porą dienų. Kaip nesidžiaugsi, jei iki tol matei tik nacius, jei su RA ateidavo karo pabaigos nuojauta? Deja, daugumai "išvadavimas" buvo baisesnis už patį karą. Aišku, dar buvo demonstratyvūs paradai, kai karui pasibaigus į miestus įvažiuodavo parodomoji tankų kolona ir iškeldavo vėliavą... Bet tiek ten tos "tikrosios" RA...
gabus 2009-09-14 21:57
Va čia labiau tikėtina. Tas pats buvo ir su vermachtu 1941. Tik dėl kiek kitų priežasčių.
Arns 2009-09-14 22:39
Gabus, buvo aukiama visur, didesni neramumai prasidejo tik tada kai sovietai nebepasitrauke ateje.
gabus 2009-09-15 12:47
Meluoji ir neraudonuoji. Ai nors ir taip raudonas. Pavyzdžiui Lietuvoje RA niekas nelaukė, nes visi to jau buvo atsikandę. Po 1940 06 okupacijos, jau po metų visus "išlaisvintojus" išgrūdo. O 1944 sovietai jau buvo pasitikti su ugnimi. Ir ne šiaip keli dėdės pasitiko, o tūkstančiai ir net atviruose mūšiuose, o ne pogrindyje.
Arns 2009-09-15 13:55
ziurint kaip ziuresi, mes neturejome SS dalinio, nes musiskiai vos gave ginklus issislapste, pliusas kad nebuvome is vien su naciais, minusas, kad pagal viska pasielgeme kaip banditai. Tiesa, vargu ar geras tas lietuvis kuris pats savo noru ejo pas nacius prasyti ginklu, juk tautos isdavikais apsaukinejame ir tuos kure ejo pas rusus. Taigi, musu partizanu gretos tikrai nebuvo patriotines, bet musu oficialioji valdzia akivaizdziai stojusi i fasistine puse, visokiausiais budais kovojama pries komunistu palikima, zenkliukus ir t.t, nors panoseje su naciu veliavomis zygiuoja neonacistines grupuotes, "sekmingai" gyvuoja grynai nacistine partija, o jos tinklalapyje medziaga tikrai sudomintu teisesauga, bet... .
Plikas 2009-09-15 14:46
Nuo kada kova fašizmą? Gal užteks tų, jau 50 metų pasenusių demagogijų?
Arns 2009-09-15 15:07
Su kuo sutapsi, tuo ir pats tapsi, bent jau taip skelbia musu senoliu ismintis. Nors per zingsni stojes i fasistu gretas, jau esi uz fasistus, tas pats ir su kita puse. Atminkim latviu ir estu SS daliniu karius, dabar jie bando irodyti, kad jie NEBUVO NIEKADA SU NACIAIS(tiesa, kokia proga su ju uniformomis, ju ginklais, ju standartais buvo neatsakineja), jie nebuvo uz nacius, jie tik kovojo su komunistais. Bet palaukit, mastyt kaip nori, taciau kiekvienas tavo nukautas priesas i nauda ne tavo saliai, o nacistiniai valstybei, tai kaip tu ne uz nacius? Taigi, nuo musu "proto bokstu" kaimynu pereikime prie musu valstybes. Lygiai taip pat kaip mes visokius "stribus" priskiriame komunistams, taip pat ir visus susirinkusiuosius tarnauti i SS galime vadinti fasistais. Visi kas nuejo, tapo fasistais, o didzioji dalis veliau "musu tautos gynejais". Niekuo jie netapapo, tapo banditais(siuolaikinis zodzio banditas atitikmuo matyt butu teroristas). Patys sau, jie buvo tautos laisvintojai, visiem kitiems, jie buvo banditai. Kaip sakiau, dabartine valdzia soka pagal fasistine dudele, tad nebeskiria istoriniu faktu nuo istorines realybes. Sovietai is saavo puses juos vadino ir su jais taip pat kovoja, kai dabar JAV su terorizmu, taciau i JAV puse labai nedaug akmeneliu skrieja, nors lyginat musu "misko brolius" ir "talibus" atitikmenu ir panasumu daugiau nei reikia(kad ir kai kuriuose regionuose gyventoju pagalba, sprogdinami okupantu kariai, okupantu valdzia ir t.t). Tad apie ka as cia, irodymai, kad musu oficialieji sluoksniai supranta istorija pavirsutiniskai ir kaltindami vienus, patys lenda jau dabartyje i ju kaily svetimoje salyje.