Dubajaus „Pasaulis“ ant katastrofos slenksčio (Video)  (8)

Anglija virto dykuma, Australija ir Naujoji Zelandija praktiškai nuskendo, o žmogus, nusipirkęs Airiją, nusižudė. Ne, tai ne eilinis epizodas iš katastrofų filmo. Būtent taip sekasi vienam garsiausių šio amžiaus projektų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalbama apie projektą „Pasaulis“, esantį greta Jungtinių Arabų Emyratų miesto Dubajaus. Kaip rašo „The Times“, „Pasaulis“ buvo kurtas kaip pati prabangiausia ir prestižiškiausia gyvenamoji vieta Žemėje, apgyvendinta tik žvaigždėmis ir multimilijonieriais. Kūrėjai žadėjo, kad tai taps tikru rojumi.

Dar iki finansų krizės sklido gandai, kad Angelina Jolie ir Bradas Pittas nusipirks Etiopiją, Richardas Bransonas užims Angliją, o jo kaimynu taps Rodas Stewartas, nusižiūrėjęs Škotiją. Šimtai milijonų dolerių buvo „mesti į vandenį“, tačiau tai, kas kūrėjų sumanymu turėjo tapti sėkmingiausiu pasaulio projektu, šiandien pavirto pačiu didžiausiu nepasiteisinusiu planu, o dirbtinės salos taip ir liko neapgyvendintos.

Prabangių privačių salų kūrimo darbai visiškai sustojo. Vietoje įlankos vandenyse meistriškai atkurto pasaulio žemėlapio iš 300 šalių galima pamatyti tik apleistus smėlio lopinėlius – jie net nepastebimi nuo Dubajaus krantų.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Be to, paaiškėjo, kad daugelį salų nusipirko visai ne garsūs milijonieriai ir įžymybės. Daugelis pirkėjų – paprasčiausi investuotojai, sumokėję 70 proc. dydžio įnašą. Beveik visi jie dabar gyvena ne pačius geriausius laikus, o Johnas O'Dolanas, nusipirkęs „Airiją“ už 38 mln. dolerių, nusižudė šių metų pradžioje.

„Projektas „Pasaulis“ atšauktas. Jis netgi neatrodo kaip pasaulis. Apskritai kol kas tik viena sala turi savo šeimininką – šeichą Mohammedą bin Rashidą Al Maktoumą, Dubajaus valdytoją ir Jungtinių Arabų Emyratų premjerą, – kuris prižiūri savo salą. O kitos salos atrodo kaip šiukšlių krūvos“, – projektą ironiškai įvertino viena Didžiosios Britanijos nekilnojamojo turto agentūra.

„Pasaulis“ yra ryškiausias sunkių finansinės krizės pasekmių pavyzdys Dubajaus emyrato teritorijoje. Ir visuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose situacija ne ką geresnė: šalyje sustabdyta statybų už 300 mlrd. dolerių.

Priminsime, jog "Pasaulio" salos tėra viena iš grandiozinio pakrantės komplekso detalių. Apie kitas salas mes jau trumpai esame rašę čia, beto plačiau galite peržiūrėti šiame video intarpe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)