Troja galėjo būti žymiai didesnė, nei manyta iki šiol  (3)

Turkijoje esančiame senosios Trojos mieste archeologų surasti vyro ir moters palaikai, kurie, kaip manoma, galėjo mirti 1200 metais prieš Kr., t.y. legendinio karo, kurį aprašė Homeras, laikais, gali priversti pakeisti turimus istorinius duomenis apie tų laikų Trojos miesto dydį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės vakarų Turkijoje esančioje vietovėje kasinėjimams vadovaujantis Tiubingeno universiteto archeologijos profesorius, vokietis Ernstas Pernicka, sakė, kad palaikai buvo aptikti prie miesto, pastatyto vėlyvosios bronzos amžiuje, išorinės gynybinės sienos.

Šis atradimas gali suteikti papildomų įrodymų, kad Trojos žemutinis plotas vėlyvosios bronzos amžiuje buvo gerokai didesnis, nei anksčiau buvo manyta, ir pakeisti mokslininkų supratimą apie Homero "Iliadoje" aprašytą miestą. Jeigu šis atradimas pasitvirtins, bus galima spėti, jog Trojos mieste galėjo tilpti apie 10 000 gyventojų, o jo išorinės gynybinės sienos juosė apie 40 hektarų plotą.

"Jeigu bus patvirtinta, kad palaikai siekia 1200 amžių prieš Kr., tai sutaps su Trojos karo laikotarpiu. Šie žmonės buvo palaidoti prie gynybinę sieną juosusio griovio. Mes dar nustatinėjame amžių radioaktyviuoju anglies izotopu, tačiau atradimas yra jaudinantis", - telefonu agentūrai pareiškė profesorius.

Senoji Troja buvo įsikūrusi dabartinės Turkijos šiaurės vakaruose prie Dardanelų sąsiaurio. 1870-aisiais metais nugrimzdusį Homero aprašytą miestą atkasė vokiečių verslininkas ir archeologas mėgėjas Heinrichas Schliemannas.

E.Pernicka sako, kad prie palaikų, kurių trūksta apatinės dalies, surasti keramikos dirbiniai siekia 1200 prieš Kr., tačiau pora gali būti palaidota praėjus 400 metų laidojimo vietoje, kurią archeologai vadina VI ar VII Troja, taip įvardydami skirtingus Trojos griuvėsių sluoksnius, susiformavusius skirtingų epochų laikmečiuose. 

Troja kiekvienais metais sutraukia dešimtis tūkstančių lankytojų. Čia tarp daugybės atkastų griuvėsių stovi milžiniškas medinis arklys, aprašytas "Iliadoje". Tiesa, Trojos arklio legendos istoriškumas yra gana abejotinas, nes remiasi tik Homero tekstais. Tačiau ji buvo labai populiari tiek Antikos laikais, tiek ir dabar.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: