Maskvos meras pažadėjo žiemą be sniego  (28)

Maskvos miesto meras Jurijus Lužkovas pažadėjo, kad šią žiemą Rusijos sostinėje nesnigs. Meras už kelis milijonus dolerių žada nusamdyti karinių oro pajėgų lėktuvus, kurie specialiais chemikalais nupurkštų Maskvos link artėjančius sniego debesis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sniegas Maskvos gatves dažniausiai dengia nuo pat lapkričio iki kovo mėnesių, tačiau J. Lužkovas žada, kad kelininkams šiemet neprireiks nuolatos valyti kelių nuo sniego sankaupų, o dėl to pagerės susisiekimas.

Kaip ironizuoja žurnalas „The Time“, J. Lužkovui Dievo vaidmuo nėra svetimas. 2002 metais jis pasiūlė projektą, kurio tikslas buvo pakeisti Sibiru tekančios Obės upės srovės kryptį ir taip padėti drėkinti sausros kankinamų Rusijos kaimynų Centrinėje Azijoje laukus. Tačiau projektas žlugo. Vis dėlto šįkart J. Lužkovas teigia, kad jo užmačios bus įgyvendintos.

Siekis kontroliuoti orą Maskvoje nėra naujas. Per dvi didžiąsias metų šventes – Pergalės dieną gegužės mėnesį ir Miesto dieną rugsėjį – sostinės valdžia sumoka karinėms oro pajėgoms už tai, kad šios specialiais chemikalais nupurkštų lietaus debesis ir taip užtikrintų, kad vykstančių paradų nesugadintų blogos oro sąlygos. Kadangi Maskvos biudžetas siekia 40 mlrd. dolerių ir šiuo atveju pranoksta net Niujorko biudžetą, tai 2-3 mln. dolerių, išmestų siekiant užsitikrinti norimą orą, miestui nieko nereiškia.

„Jūs žinote, kaip kiekvienais metais mes per Miesto dieną ir Pergalės dieną užtikriname pageidaujame orą? Taip, tą patį mes turime daryti ir su sniegu. Tokiu atveju aplink Maskvą būtų daugiau drėgmės, didesni derliai, o pas mus mažiau snigtų. Tai būtų prasminga finansiniu požiūriu“ - savo idėjas Pamaskvėje gyvenantiems ūkininkams dėstė sostinės meras.

Planą užtikrinti, kad žiema Maskvoje praeitų be sniego, jau patvirtino ir sostinės miesto taryba, kurioje dominuoja J. Lužkovo rėmėjai. Maskvos Apgyvendinimo ir viešųjų darbų departamentas jau sukūrė planą, kaip visa tai bus įgyvendinama. Nuo lapkričio 15 iki kovo 15 dienos Rusijos karinės oro pajėgos cemento milteliais, sausu ledu ar sidabro jodidu purkš debesis, kad apsaugotų miestą nuo didelių kritulių. Visi krituliai esą turėtų iškristi miesto prieigose. Skelbiama, kad visas šis planas Maskvos miesto biudžetui kainuos 6 mln. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)