Smūgis Rusijos fizikams: gaisras nuniokojo branduolinių dalelių greitintuvą (Video)  (1)

Dar viena nelaimę patyrė Rusijos mokslininkai (tarsi nepakaktų vien kosmoso programų nesėkmių) - dėl kol kas nežinomų priežasčių kilo gaisras Maskvoje esančiame Alichanovo vardo Teorinės ir eksperimentinės (atominės) fizikos institute. Ir ne bet kur, o dalelių greitintuvo kolektoriuje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gavę iškvietimą apie gaisrą instituto teritorijoje, atvykę gaisrininkai išvydo tumulais besiveržiančius dūmus, tačiau jiems operatyviai patekti į instituto teritoriją nebuvo leista - Rusijos žurnalistų nuomone, dėl slaptumo, su gaisru stengėsi susidoroti patys mokslo darbuotojai. Be to, galbūt buvo baiminamasi ir radiacinio nuotėkio iš galima pažeisto dalelių greitintuvo.

Galiausiai paaiškėjus, kad savomis pastangomis gaisro užgesinti nepavyks, į pastatą įleisti gaisrininkai-gelbėtojai. Jiems pirmiausia teko aptikti gaisro židinį - oficialiuose šaltiniuose skelbiama, jog tai buvo elektros maitinimo kabeliai. 

Sėkmingai užgesinus gaisrą, išplatintas pranešimas, jog iš viso sudegė 200 metrų elektros kabelių požeminiame greitintuvo kolektoriuje. Tuo pačiu oficialiame instituto tinklapyje raminama, jog radiacijos pavojaus nėra, mat elementariųjų dalelių greitintuvas У-10 2011 metų pabaigoje laikantis eksploatacijos plano jau buvo išjungtas.

Šiuo metu šiam įrenginiui – 40 metų. Nors kol kas neskelbiama, kokio dydžio nuostoliai yra patirti, tačiau žiniasklaidoje minimi dideli skaičiai. Visgi instituto vadovai oficialiai pažadėjo ne tik ištirti gaisro priežastys, bet ir surasti lėšų greitintuvo remontui. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)